Мобилният телефон остава най-предпочитаният подарък и тази Коледа и Нова година. Това потвърждават и данните от платформата за търговия OLX България.

Според нея най-търсените ключови думи през ноември 2018 г. са „мобилен телефон“, „PlayStation”,  „тротинетка“, “Пес патрул“ (детска игра), „колело“. Други търсения за сезона включват ключовите думи „телевизор“, „климатик“, „домашно кино“, „пералня“ и „ски“.

Ето и в кои райони на страната кои марки мобилни телефони са предпочитани от потребителите на сайта. В София е региона най-много се търси iPhone. В района на Стара Загора по-търсени са устройствата на Samsung, а във Варненско - на Huawei.

Данните обяви изпълнителният директор на компанията Камен Янкулов. Над 30% от участниците в проучването на OLX България планират да отделят между 100 и 200 лв. за подаръци, като почти 80% от всички запитани ще зарадват само най-близките си хора (до 5 човека). 70% от запитаните ще подарят модни артикули, над 55% ще заложат на играчка или сувенир, а близо 50% ще изберат козметика (предложени са повече от един възможен отговор). 

Останалите категории, които попадат в списъка на предпочитаните за подаръци, са: спортни стоки и аксесоари, играчки и сувенири, пътувания и преживявания. Когато правят своето празнично пазаруване, 65% от участниците в проучването ще комбинират онлайн пазаруване с ходене по магазините.

Дрехите са най-търсеният артикул от категория „Мода“ за района на София (31 403 търсения), обувките са най-предпочитани от потребителите в Пловдив (15 678), а във Варна са регистрирани най-много търсения на аксесоари (6 000 бр.). Над 60% от обявите в секция „Мода“ на OLX са нови, от които 123 000 са дрехи, 75 369 са обувки, 30 789 са аксесоари.

Най-търсеният подарък в категория „Спортни стоки“ е велосипедът (37 500 търсения), следван от фитнес оборудването (12 000 запитвания) и фенски футболни артикули (8 694 търсения).

В сегмента на „Играчките“ OLX България регистрира голямо търсене на радио управляеми играчки. Разпределено по райони, този артикул е най-желан от потребителите в София. Плюшените играчки се търсят най-много в Хасково (345), а в Пловдив – кукли (987).

Над половината от запитаните в онлайн проучването не планират да пътуват по празниците. Тези, които все пак ще излязат от уюта на дома, ще посетят роднини или ще прекарат кратка почивка в България. По-малко от 10% от участниците в изследването ще пътуват в чужбина. Сред предложенията на OLX България най-търсени са почивките на село и къщите за гости, като се отбелязва 12% ръст в категорията преди празниците. Най-голямо търсене на къщи за гости (226) OLX отбелязва в района на Велико Търново. Пампорово се оказва зимната дестинация, която е най-предпочитана за почивка на планина, а близките до София – Сапарева баня, Белчин и Боровец са най-търсените за СПА. Средната цена на пакетите за почивка в дните около Коледа и Нова Година е 622 лв.

OLX България предлага идеалното решение на потребителите за нежелани подаръци, които могат да бъдат продадени след празниците в платформата. За периода на месец януари 2018 г. компанията е регистрирала ръст на обявите в категориите „Книги“ (31%), „Домакински електроуреди“ (24%) и „Декорация и Коледни играчки“ (34%).

Изследването е проведено сред потребители на OLX България през декември 2018 г.

Сред най-необичайните стоки, които се предлагат през платформата, са коледна лимузина с LED светлини, която желаещите могат да наемат, за да отидат на коледно парти, както и забавни ръчно изработени декорации и играчки за дома, както и двуметрово плюшено мече.

А сред най-скъпите предлагани обяви са за продажба на хотел в Банско и за автомобил с марка Порше на цена близо половин милион лева.