Мобилните услуги на дребно ще поевтинеят до 40 процента, след намаляването на цените на едро. Това заяви пред БНТ шефът на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ Веселин Божков.

От 01 юли цените на едро за мобилните оператори ще паднат наполовина, а от 1 януари 2013 година - услугата става почти три пъти по-евтина.

"От 13 стотинки от 01 юли цената ще спадне до 5,5 стотинки, което е повече от два пъти по-малко, а от 01 януари, само след още 6 месеца, ще стане 4,6 стотинки и това е цената при силен трафик. С това минаваме под средноевропейските цени", поясни Божков.

Ако операторите не намалят цените на дребно, КРС може да си постави за цел да анализира този пазар и да предприеме някакви мерки, коментира експертът.

"С радост или без радост, със скърцане на зъби или не, операторите са длъжни да се съобразят с решението", обяви Божков.
 
На въпрос от какво се оплакват българските граждани на КРС, шефът на комисията каза, че има прогрес, защото се е подобрила културата ни. За миналата година жалбите са 5000, а от началото на тази година до момента жалбите са 2000. За миналата година КРС е наложила санкции в рамките на 17 млн. лв.