Богатството и функционалният, радостен живот не винаги вървят ръка за ръка. Всеки, който има финансови проблеми, ще каже, че икономическата стабилност може да осигури спокойствие и чувство за сигурност.

Неотдавна списание Inc. разгледа връзката между щастието и разходите, откривайки четири начина да използваме доходите си, които могат да доведат до по-високо ниво на радост и удовлетворение.

Ето кои са те:

1. Времето е по-ценно от парите, затова инвестирайте в неща, които пестят време

Inc. цитира проучване сред над 4000 американски работници, което заключава, че тези, които отдават по-голямо значение на времето, а не на парите, са по-щастливи, отколкото техните колеги.

Като използвате, например, допълнителните си парични средства, за да наемете икономка или услуга за доставка на хранителни стоки, можете да зачеркнете тези задачи от списъка си и да прекарате свободното си време в занимания, които Ви носят истинска радост и релакс.

2. Разходите за преживявания, а не за вещи, осигуряват по-трайно чувство за щастие

Изследователите от Държавния университет на Сан Франциско установили, че харченето на пари за едно незабравимо преживяване (като дългоочаквана ваканция или голям концерт) ще ви направи по-щастливи, отколкото да използвате тези средства за закупуване на вещ (дори нещо, което ще използвате всеки ден, като нов смартфон или лаптоп).

Опитът ви предлага дълготрайни положителни спомени и асоциации, които могат да поддържат чувството на щастие по-дълго и по-ефективно от новозакупения артикул.

3. Споделянето на време и опит с тези, които обичате, създават съществено (и полезно) чувство на радост

Ако решите да инвестирате спестяванията си в пътуване или дейност, помислете за допълнителен билет, така че да можете да отидете с приятел или роднина. Поддържането на близки връзки с близките ви хора може да доведе до по-дълъг живот, така че мислете за този навик за производство на щастие като инвестиция във вашето здраве и благополучие.

4. Даряването на пари за благотворителни каузи предлага по-голямо удовлетворение от това да купувате неща за себе си

Inc. разказва за изследователски проект, в който на студентите се дават пари, като на половината от групата се дават указания да харчат парите за себе си, а на другата половина - да ги харчат за други хора. Накрая изследователите разговарят с участниците в експеримента и откриват, че групата, която изразходва парите си за други хора, се чувства по-щастлива от останалите участници. 

Макар че със сигурност можете да придобиете чувство на удовлетворение, като закупите внимателно избран подарък за любим човек, даряването за благотворителност е начин да придадете смисъл на парите си. 

Така едновременно ще помогнете за добра кауза  и ще повишите собственото си щастие в процеса.