В началото на декември коледният дух вече обзема и малки и големи, а някои от европейските столици се превръщат в истински Коледни приказки. Една от най-изгодните екскурзии включва обиколка на Виена, Залцбург и Будапеща и струва 309 лева.

В цената влизат транспорт с автобус, две нощувки в столицата на валса и една в Будапеща, пешеходни разходки и екскурзоводско обслужване. Първият ден ще разгледаме унгарската столица, като ще имаме възможност да посетим парламента, който е една от най-големите сгради в света.

След това ще се отправим към крепостния хълм „Будвар“ с Рибарските кули, от които се открива чудесна панорамна гледка към Дунав, катедралата „Св. Матияш", носеща името на най-известния унгарски крал, който два пъти е бил венчан в храма.

Няма да пропуснем и Цитаделата - издигната от Хабсбургите, за да защитава „перлата на Дунава" от нападения. Последната ни спирка в Будапеща ще бъде Площадът на героите – огромен ансамбъл от паметници, построени в чест на 1000 годни от създаването на Унгария. За да се разходим

с корабче по Дунав

ще трябва да платим отделно 10 евро.

В австрийската столица времето преди Коледа е истински празник на сетивата. Можем да попаднем на концерт на Виенския симфоничен оркестър в навечерието на Рождеството или в цветната Коледа в Ботаническата градина, където има безброй лакомства и интересни музикални програми. Туроператорът ни предлага панорамна обиколка на града, която включва Виенската опера, Дворецът „Хофбург“, булевардът „Рингщрасе“, както и известните улици „Грабен“, „Кертнерщрасе“, катедралата „Св. Стефан“ и някои от обществените сгради в града. Разбира се, няма да пропуснем и една от най-големите атракции в Австрия - дворецът „Шонбрун”, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ако искаме целодневна екскурзия до Залцбург обаче ще трябва да доплатим още 25 евро. Историческата атмосфера на града е

приказен фон за коледните пазари

традиционните пасторални сцени и тържествена музика. Преди близо две столетия край Залцбург е създадена и за първи път изпълнена песента "Тиха нощ, свята нощ", композирана от органиста и учител по музика Франц Грубер. Това се е случило през 1818 г. в църквата „Свети Никола" в град Оберндорф, твърдят историците.

Базарите около Коледа пък са си тук от петнайсти век насам. Всяка година светлините и щандовете се появяват още в средата на ноември. Уханието на печени ябълки с канела, джинджифилови сладкиши и ароматно вино изпълва въздуха, щандовете са претрупани с украшения и подаръци, а хорове и духови оркестри изпълняват празнична музика. Няма да пропуснем и всички забележителности в града - родната къща на Моцарт и Двореца „Мирабел“.

369 лева пък ще ни струва шопинг в Милано

само че със самолет. Освен коледни артикули обаче от известния италиански град ще можем да си купим и доста маркови дрешки. Посещение на Румъния преди празниците пък би ни излязло 140 лева.

Поне 500 лева ще ни трябват, ако пък искаме да усетим духът на ирландската Коледа. Така освен шопинг маратон и посещение на известните забележителности на Зеления остров, ще можем да пийнем и по бира „Гинес“.