Повече от 2 милиарда лева сме похарчили за последните 10 дни на миналата година. Така освен студен, януари често е и най-тежкият във финансово отношение месец, съобщава БТВ.

Традиционно около Коледа и Нова година портфейлът изтънява драстично.

Данните на данъчните от дистанционната връзка с касовите апарати показва, че за дните между 20 – 31 декември в последните пет години харчим над 200 милиона лева на ден, оборотите достигат близо 2,5 млрд. лева.

Става дума само за парите похарчени у нас, без да броим платените предварително резервации или екскурзии в чужбина. Повече от половината от оборотите са в хранителни магазини, за алкохол и за горива. Сериозна сума остава и в ресторантите.

Данъчните отчитат, че оборотите всяка следваща година около Коледа бележат рекорд за сметка на януари.

„Има известен спад, но той се компенсира от икономическата активност от юридическите лица, така че приходите поддържат стабилен курс”, подчерта говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Експертите съветват, ако сме се охарчили много през декември, да преценим от какво да спестим, но да не прекаляваме с кредитните карти и по възможност да възстановим цялата сума до 45 дни, за да не се трупат лихви.

Ако се наложи бърз кредит, също е важно да върнем сумата до заплата.