Станаха ясни фирмите, които ни продават сирене, кашкавал и като цяло млечни продукти примесени с растителни добавки.

За сега списъкът се състои от малко над 40 фирми, с чиито продукти трябва да си имаме едно на ум, ако искаме да хапваме истинско сирене или кашкавал, пише class.bg.

Най-много - 6 са мандрите предлагащи и продукти с палма в столицата и Софийска област. 5 са в област Габрово, твърди сайтът, колкото са и в Пловдив и областта на втория по големина град в България. Същият е броят на подобни фирми и в област Силистра. Малко по-назад е област Търговище с 4 мандри използващи и палмова мазнина за продуктите си, предлагани на пазара.

По морето в областите Варна и Бургас фирмите ползващи растителни мазнини за имитация на млечни продукти са по две. По толкова са още и в областите Ловеч, Смолян и Ямбол. С по една мандра работеща на палма се отчитат и в Монтанско, Разградско и Русенско.

През април земеделското министерство публикува за обществено обсъждане, което ще продължи до 27 май, промени в наредбата за хигиена на храните, предвиждащи забрана в една и съща мандра да се произвеждат млечни продукти и имитацията им.