Вилнюс е най-евтин за градска почивка тази есен, според нови данни, публикувани днес. Средната цена на градската почивка (полети и настаняване) в столицата на Литва е малко над 80 паунда от септември 2018 г. до март 2019 г., според данни, събрани от TravelSupermarket .

В стремежа си да привлекат по-млади туристи, туроператорите от Вилнюс направиха нестандартна реклама, определяйки града като "G-точката на Европа". И измислиха слогана: "Никой не знае къде е, но когато я откриете, е невероятно".

Градът си осигурява първото място в Индекса на TravelSupermarket за най-изгодна почивка, благодарение на ниските разходи за живот. Тристепенна вечеря в средностатистически ресторант струва 15,65 паунда, а пинта местна бира е само 2,66 лири.

Източноевропейските градове като цяло се представят добре в индекса заради ниските цени.

Братислава (Словакия) заема второ място.

Отделно от данните се посочва, че най-евтиното място за пиене на бира в Европа е столицата на България - София, където пинта струва само 1,14 лири.

Торино в Италия е на трето място в индекса, а френският Лион е на четвърто място.

Полският град Краков се класира на пето място в индекса, но за първи път е избран за любимо място на британците за кратка градска почивка, като измества Амстердам от първото място.

TravelSupermarket отчита 221% скок в търсенията за Краков на годишна база, а следващ по ръст със 102% е Истанбул за есенно-зимна градска почивка.

В индекса има и пет немски града - Берлин, Кьолн, Хамбург, Франкфурт и Дюселдорф.

В другата крайност са Дубровник (292,66 паунда), Хелзинки (289,72 паунда) и Брюж (265,80 паунда) - като най-скъпите градски почивки тази есен/зима.

Исландската столица Рейкявик също излиза скъпо. Проучването установило, че тристепенна вечеря в среден ресторант в града струва със 776% повече, отколкото в Истанбул.