Започнаха шопинг екскурзиите за евтини дрехи и обувки от зимните разпродажби в Западна Европа. Най-евтиното пътуване от София до Милано е малко под 200 евро, като цените на част от офертите достигат 800 лева. 

Обикновено при подобен воаяж туроператорите са подготвил посещение на аутлет центрове откъдето нашенци се прибират натоварени с евтини вещи. 

Зимните разпродажби в Западна Европа започват от средата на тази седмица и ще продължат до началото на март. В повечето държави датата за начало на големите намаления се определя от браншовите организации на търговците.

През тази година намаленията в Италия започват днес и ще продължат шест седмици. Съвсем обяснимо е и най-много екскурзии да бъдат организирани до Милано. В столицата на модата се очакват около 200 хил. души в първите дни на разпродажбите. 

В началото отстъпките са скромни –между 10 и 30 на сто, но в края на сезона достигат до 70%. Във фирмените бутици обаче рядко намалението пада под 20-25 на сто. За по-търпеливите, които сами организират пътуването си, през февруари двупосочният билет до Милано излиза 100 лева ако се резервира отсега. 

За края на тази седмица обаче стойността му е малко над 200 лева, което едва ли ще притесни запалените шопинг маниаци с възможности.

В парижките магазини цените намаляват драстично от 7 януари, а още в осем сутринта, както всяка година, тълпи от купувачи ще окупират магазините за луксозни стоки. Скъпите брандове обаче обявяват намаления само за някои групи продукти. Разпродажбите във Франция свършват в края на февруари. Цените на екскурзиите от София до френската столица обаче са по-солени - те започват от 424 евро и гонят хилядарка в европейска валута.

Разпродажбите във Великобритания започнаха още преди Нова година. За любителите на пазаруванията Лондон е идеалната дестинация с повече от 30 000 магазина. 

Там още в началото на февруари отстъпките може да достигнат 80%. От нашата столица до главния град на Острова може да се стигне за около 200 лева, ако се хване тънка оферта от авиопревозвач. 

В Германия разпродажбите също са започнали още в края на миналата година, а по това време намаленията са в своя пик. През този сезон около 7 млн. човека посещават Берлин, повечето от които ходят там, за да пазаруват изгодно. На 7 януари започват разпродажбите и в Испания.