Българите не умеят да планират финансите си, за да си осигурят средства след пенсиониране. Това показва проучването “Финансова грамотност на населението в Югоизточна Европа” на ОИСР.
 
За финансите си след пенсия близо 79% от хората у нас разчитат на държавата. По този показател страната ни изостава от другите страни в региона. Затова Министерството на финансите предлага Национална стратегия на финансова грамотност в България, която е предложена за обществено обсъждане.
 
Според същото изследване значителна част от хората у нас спестяват, или това правят 77,6% от българите при средно за региона 67%, като спестяванията се държат основно в наличност или в банков депозит. Данните от проучването показват и сериозни различия между отделните социални групи.

С най-нисък общ резултат за ниво на финансова грамотност са младите хора - 53% спрямо 61% за хората на възраст 30-60 г. и 57% за хората над 60 г. Собствениците на малък и среден бизнес са значително в по-висока степен финансово грамотни от средното за страната, показва още проучването.

Според стратегията е важно младото поколение да може да управлява парите си във време, което ще е по-нестабилно и с по-сложна финансова среда. Затова трябва да се засили този тип образование в училищата и университетите. Възможни подходи във вузовете са да се канят лектори, експерти, да има стажове. Теми за личните финанси трябва да се засягат и в предучилищното образование.

Ниската финансова грамотност води до по-лошо качество на живот, се посочва в стратегията. Затова друг приоритет за обучение са групите в неравностойно положение.

istock
istock

Социалното министерство ще създаде безплатен инструмент за оценка на основни финансови знания и умения в управлението на личните финанси, семейния бюджет, данъците, социалното осигуряване, пенсионните фондове, застраховането и банкирането.

Какви програми предлагат за работа на хората над 50-години

Ще се насърчава включването на безработни в обучения по професионални направления “Финанси, банково и застрахователно дело” и “Счетоводство и данъчно облагане”. Възрастните хора ще се насочват да използват интернет и наличните там възможности за обучение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg