Петролът продължава да поевтинява и върви към нива от 40 долара за барел. Цените на петрола отново се понижиха в сутрешната азиатска търговия вчера след изненадващите данни за покачване на петролния резерв на САЩ и продължаващите безпокойства от свръхпредлагането, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Американският лек суров петрол с доставка през септември понижи цената си с 32 цента до 40,48 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. В сряда същите контракти спадна с 1,82 долара. Това са

нива, които пазарът не е виждал от шест години насам

когато започна финансовата криза.

Лондонският сорт „Брент” от Северно море с доставка през октомври вчера поевтиня с 25 цента до 46,91 долара за барел. Нефтът на петролния картел ОПЕК също поевтиня леко – от 45,77 долара във вторник на 45,39 долара.

Още в сряда в изказване пред правителството, казахстанският президент Нурсултан Назарбаев, който е на власт от близо 25 години, заяви, че бъдещата икономическа програма на богатата на изкопаеми течни горива централноазиатска страна трябва да се адаптира към цени на петрола между 30 и 40 долара за барел. 

За да се справи със срива на петролните цени вчера Казахстан освободи националната си валута – тенге, чийто курс вече ще се определя от пазара. В резултат на това доларът на борсата в Казахстан нарасне с 30% и достигне 255,8 тенге за 1 долар.

В сравнение с миналия август, когато Брентът се търгуваше за 104 долара за барел, цената на сорта, който се счита за глобален бенчмарк е паднала с цели 55%. За същата една година у нас най-масовият бензин у нас А-95 е поевтинял с малко над 10 на сто.

За дизела този процент е 13 на сто

а за пропан-бутана – 19%, показва статистиката на fuelo.net. За метана, цените на който също се влияят от котировките на петрола, намалението на цената в рамките на последната една година е с 3,6%.

Статистиката на специализирания сайт сочи, че за последния един месец, в който петролът уверено върви надолу цените на А-95 в България са паднали с 0,4% до 2,29-2,30 лв. за литър. Малко повече за същия месец е поевтинял дизелът – с 2,5 на сто до 2,26 -2,28 лв.

В момента по крайна цена на бензина страната ни се нарежда на пето място в ЕС, като преди нея са Естония, Латвия, Литва и Унгария. При дизела сме трети по висока цена в ЕС. Преди нас са само Белгия и Румъния.