Няма икономически основания за поскъпването на електроенергията от 1 юли, показват анализите на министерството на енергетиката. Все пак окончателното решение ще е на Комисията за енергийно и водно регулиране, която работи обективно. Това каза министър Теменужка Петкова пред БНТ. 
Цената на тока зависи от финансовото състояние на Националната електрическа компания, която е буфер между производителите и потребителите и обира негативите от скъпата енергия, произвеждана от зелените и американските централи, коментира министърът.

По думите на Петкова, през 2015 г. НЕК намали загубата си от 2014 г. с 390 млн. лв., а сега НЕК реализира и положителен резултат от своята регулаторна дейност и сега е стабилна. 

Тук пълната либерализация на енергийния пазар е важна, за да доведе енергийния сектор до управление на пазарен принцип и решаване на проблемите в сектора.

"Либерализацията няма да ни раздели с производителите. Нашите взаимоотношения са по силата на дългосрочни договори, те са със срок 2024-2026 г., така че няма как да се разделим с тези търговци, но при либерализацията на пазара всички ще търгуват енергията си през борсата. А НЕК е субектът, който ще покрива разликите и ще заплаща само тях, без да закупува задължително енергията както сега", обясни още Теменужка Петкова.