Посрещането на Нова година в хотел в България ще ни струва с 40% по-скъпо отколкото миналата година, показа проучване на „Труд”. 

Офертите за три нощувки в хотел с 4 или 5 звезди за празничните дни стигат 1400 лева за двойна стая, докато миналата година вървяха по 1000 лева. Или 230 лв. ще плати човек на ден, като в цената влиза закуска и вечеря. Увеличение има и при хотелите от по-нисък клас. Три нощувки в двойна стая ще ви струват 900-1000 лв. при 700 лв. през 2015 г.

У нас искат по 230 лв. на човек на ден, в Сърбия и Румъния – наполовина 

Цените са по-високи тази година, потвърди пред „Труд“ Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му въпреки поскъпването във Велинград например хотелите са резервирани още през септември. Подобно е и положението във Велико Търново, Банско и Пловдив. Общо за страната за новогодишните празници хотелите вече са 60 процента заети.

90 хил. българи ще пътуват зад граница

Голямото търсене у нас се дължи и на факта, че все повече българи ще предпочетат да прекарат Коледа и Нова година в страната, обясни Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. 

Около 280 хиляди сънародници ще пътуват в пределите на държавата. По-малко от миналата година ще изберат да празнуват в чужбина – около 90 хиляди души. Най-търсени са близките дестинации – Сърбия, Румъния, Гърция. За сравнение хотелите в Белград и Букурещ искат по 100 лв. на човек на ден за новогодишните празници.