Нискотарифната авиокомпании Ryanair въвежда нова политика за ръчния багаж, която вече ще таксува пътниците, ако те искат ръчния си куфар или подобна по големина чанта в кабината. Досега компанията допускаше безплатно чанти, които не надвишават 10 килограма или размери 55x40x20 см в кабината. 

Ryanair твърди, че промените, които влизат в сила в четвъртък – 1 ноември, ще помогнат за намаляване на закъсненията на полетите и ще предоставят по-евтина опция за чекиран багаж.На сайта си авиокомпанията пише, че политиката за маркиране на ръчен багаж, който не може да се побере в кабината, ще приключи.

„По-големите чанти и куфари до момента се събираха преди качване на самолета и се поставяха в багажното отделение безплатно. Това доведе до безплатно поставяне на 120 ръчни багажа, което предизвикваше 25-минутни забавяния“, пишат от авиокомпанията.

Промяната означава, че пътуващите без закупен „Priority Boarding” ще могат да носят само една малка чанта безплатно с тях и ще бъдат таксувани с най-малко 8 евро ако поискат и по-голямата чанта (позволен размер за ръчен багаж) да бъде при тях в кабината. Таксата от 8 евро може да достигне до 10 евро, ако опцията се избере онлайн след първоначалната резервация на билета. Тя става 20 евро ако добавим ръчен багаж в деня преди полета и 25 евро непосредствено преди качване в самолета.

Пътуващите с приоритетно настаняване, което според авиокомпанията в момента представлява около 30% от клиентите, могат да продължат да носят със себе си 2 безплатни чанти в кабината (малка чанта и ръчен багаж). Цената на „Priority Boarding” излиза по-евтино от таксата, която трябва да платите за допълнително багаж, но според авиокомпанията някои пътници ще предпочетат да плащат повече за още една чанта. 

Все пак може да загубите тази по-евтина опция, тъй като приоритетното настаняване е с лимит – 95 клиенти на полет (189 места).

Ryanair заяви, че размерът на безплатната малка чанта (най-често дамската чанта) е увеличен, но не може да надвишава 40х20х25 см.