Новата такса "смет", която се очаква да бъде по-скъпа за много от гражданите в страната, ще влезе в сила в началото на 2022 г.

Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Реформата, която ГЕРБ опитва да въведе в пресмятането от 2013 г., предвижда данъкът да се изчислява не по данъчната оценка, а по реално изхвърленото количество боклук. Но промените се отложиха за пореден път, след като народните избраници възприеха тезата на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Представителите на местните власти разчитат, че предстоящото преброяване населението и жилищния фонд ще даде по-пълна картина за имотите и обитателите им.

Според Силвия Георгиева изпълнителен директор на сдружението, кметовете 40 общини са работили вече пилотно за преизчисляването и много от тях се готвят да преминат на изчисляване на количество и по-рано от след 3 години.

Депутатите решиха още, че при деклариране на повече от едно жилище като основно данъчните облекчения за всички имоти ще отпада, докато собственикът не предостави коректна информация в общината.

Системата, която свързва общините, и те могат да проверяват собствеността вече работи, стана ясно по време на комисията.

Данъкът на автомобилите през следващата година няма да скача рязко, обяви Силвия Георгиева. Тепърва общините ще тестват как ще работи новият модел на облагане на собственици на автомобили, но все още нямат готови сметки с колко ще се вдигне данъка в различните общини.

Данъчните администрации получиха отсрочка за изчисляване по новия модел и ще са готови с налозите до 31 януари догодина, а не както обичайно до 30 ноември на предходната. Общинарите имат нужда от време, за да изчакат влизането на Закона за местни данъци и такси в сила, да успеят със сметките и да направят обществено обсъждане.

Първата година ще бъде пилотна, а след 30 ноември ще бъдат готови прогнозните данъци за догодина, стана ясно от думите на Георгиева.

Досега собствениците на коли плащаха на имуществена база, която се формира от мощността на автомобила и годините му. Сега вече се добавя още един компонент - екологичен, според който ще плащаме повече или по-малко от това колко замърсява колата му, но и в коя община живеем. Информацията за категорията на автомобила (ЕВРО) общините ще получават от КАТ през система за автоматизиран обмен.

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС беше отхвърлено предложение на БСП за въвеждане на прогресивно данъчно облагане.