Всички касови апарати в търговските обекти в страната трябва да бъдат подменени заради пробиви в софтуера, който отчита продажбите. За това гласуваха депутатите и окончателно приеха промените в Закона за митниците.

Сроковете, в който търговците трябва да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, ще бъдат определени с наредба на министъра на финансите, но още при обсъждане на закона в бюджетната комисия на парламента се реши това да стане до края на годината.

С промените в закона се въвеждат нови изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и на електронните магазини, като търговците са длъжни да използват такъв софтуер, който е включен в списъка на НАП.

Ако не спазят изискването глобата за физическите лица, които не са търговци, е от 1 000 до 3 000 лв., или имуществена санкция, а за юридическите лица и едноличните търговци – от 5 000 до 10 000 лв.

Управляващите смятат, че в момента софтуерът в заведенията за обществено хранене и търговските обекти "позволява манипулиране и не подаване на информацията за продажбите към касовия апарат, а от там към НАП".

От БСП са на мнение, че приетите текстове на закона нямат нищо общо с духа на приетия на първо четене законопроект за промени в Закона за митниците. Левите депутати изчислиха, че измененията ще струват над 200 млн. лева разходи на малкия и средния бизнес.