Цените на горивата у нас тръгват нагоре. Очаква се поскъпването да е с около 3%, прогнозира за изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Причината – рекордно високите цени на петрола на международните борси. Черното злато достигна най-високите си стойности от ноември 2015 г. Сортът „Брент" поскъпна с 1,23 долара, или 2,5%, и вече се търгува за 49,05 долара за барел в Лондон.

„Ако тенденцията за поскъпване се запази, неминуемо ще се отрази и на нашия пазар, както и на цените на дребно", допълни Делчев. Той напомни, че все пак цена от около 50 долара за барел е доста по-ниска от предишните рекордни стойности.

В момента литър А 95 по бензиностанциите у нас се продава средно по 1,87 лв., а дизелът - 1,80 лв. Само през вчерашния ден цената на дизела се е повишила с 1 ст., като през миналата седмица увеличението е с 2 ст. за литър.

Освен поскъпването на „черното злато“ на световните борси, през летния цените на горивата традиционно също се покачват заради по-голямото търсене и потребление. Според анализатори крайно ниските цени на нефта от последните години вече са минало, пише "Труд".

Goldman Sachs - банката, която от много месеци насам прогнозираше срив на американския суров петрол дори под 20 долара за барел, вече обяви, че очаква повишение към 50 долара за барел през втората половина на настоящата година.