Олиото, кашкавалът, картофите и пилешкото месо най-солидно са поскъпнали през изминалата 2010 г. Това личи от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), която е сравнила цените през декември 2010 г. спрямо същия месец на 2009г.

С цели 43% е скочила цената на олиото, а плътно зад него е брашното - с 28%. Към края на 2010 г. цената на едро на олиото стигна 2.61 лв., а в магазините прескочи 3 лв. Цяло лято аграрният министър Мирослав Найденов разпалено разказваше пред медиите подозренията си, че картели надуват цените на олиото и хляба, но досега Комисията за защита на конкуренцията не е намерила доказателства за твърденията му.

От 19 до 28% се движи годишното поскъпване при различните видове сирена и кашкавали. Дори навръх Коледа кашкавал "Витоша" е поскъпнал за броени дни с цели 2.5% и цената му на едро стига 10.35 лв., личи още от анализа на ДКСБТ. Между 6-10% е хвръкнала цената на пилешкото месо през годината и вече е 3.53 лв. Най-голямото поскъпване обаче е при чесъна - със 107% до 7.02 лв. за килограм.

През декември 2010 г. в сравнение с декември 2009 г. е регистриран спад на цените на ориза и на яйцата - 25%, а на захарта, ориза и фасула - с до 4%. Най-значително са поевтинели кренвиршите - с 10.3%. Статистиката обаче не отчита двойния скок в цените на колбасите, след като Министерство на земеделието измисли стандарта "Стара планина". В края на есента на 2010 г. ведомството призна, че няма лаборатория да го контролира и моментално загуби доверието на потребителите, а колбасите пак започнаха да поевтиняват.

Без реални резултати остана и пиар акцията на министър Найденов ветеринари да ходят по магазините и да контролират цените по Коледа, без дори да имат реални правомощия за това. Макар Найденов да твърдеше, че бананите няма да са на двойни цени тази Коледа и така ще компенсира пенсионерите за липсващите пенсионни добавки, ДКСБТ измери, че цената им на едро е 2.25 лв. за килограм. На практика обаче от месеци насам две големи търговски вериги предлагат килограм за 99 ст.