Онлайн сайтовете за продажби на дрехи през нета удариха дрийп шоповете. Според Севдалин Спасов от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба през последно време се забелязва

застой на продажбите в обикновените магазини

за дрехи втора употреба.

„Нашият бизнес е цикличен и зависи от състоянието на икономиката. Той е популярен във време на криза. Сега хората вече предпочитат, особено преди празниците, да си купуват нови дрехи. Онлайн търговията също оказва отрицателно влияние на магазините, където оборотът е в застой.

Във виртуалното пространството непрекъснато се регистрират нови и нови сайтове. Част от тях са също за дрехи втора употреба, като само в страната са вече над 20. Има български портали, които вече обслужват и пазарите в другите страни, основно в Европейския съюз. Един от тях продава в 7 държави от общността“, добави Спасов.

В по-малките градове обаче магазините за втора употреба все още са популярни и са причина да се затварят тези за нови дрехи. Само за последните няколко месеца много от търговците в Кюстендил са изправени пред просяшка тояга. За всеки втори обект се търси наемател, установи проверка на „Монитор“. Проблемът не е от вчера или днес, а от няколко месеца. „Градът ни се свива. Погледнете няма хора. Как да не затваряме магазините.

Няма никакъв оборот, а разходите си вървят.

Отделно от това самите наеми са непосилни за повечето търговци“, разказват кюстендилци. За средно голям магазин в центъра на града собствениците искат по 300-400 лв. Има и такива, които се предлагат по 150 лв. месечно, но те са разположени на места, където няма никаква посещаемост и не си струва да бъдат наемани.

„Пресметнете какъв оборот трябва да имам, за да издържа и да не затворя. Наемът ми е 320 лв. Отделно от това имам консумативи - ток, вода, осигуровки, да не говоря, че и стока зареждам през две седмици. Много от колегите вече се отказаха. Аз също съм на загуба през последните три месеца“, коментира местна търговка.

По нейни думи все повече са хората, които пазаруват от магазини втора употреба. Почти на всеки ъгъл вече има такива обекти, а дрехите се предлагат по 3-4 лв. за кг. „Явно безпаричието ни доведе до там.

Всеки предпочита да вземе нещо евтино.

Да не говорим, че и много от кюстендилци се блазнят от маркови дрехи втора ръка. Някои от по-предприемчивите търговци от тези магазини дори ги качват в различни групи в социалното пространство и така тотално свиват нашия оборот“, оплакват се още останалите магазинери и се надяват на чудо.

„На ден не мога да стигна и 50 лв. оборот. Преди време от нас пазаруваха сърби и доста хора от съседна Македония. Сега няма кой да влезе“, коментира и 56-годишна собственичка на магазин за дамски дрехи.