Онлайн търговец лъже клиентите си с нереална отстъпка и калкулатор менте. Това е установила Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от КЗП.

Според комисията интернет магазинът е инсталирал на сайта си калкулатор, който смята грешно отстъпка при промоция на козметичен продукт. Комисията е забранила клиентите да бъдат заблуждавани за начина на изчисляване на цената с посланието „Спечели 15% тоалетна вода за мъже”. Проверка установила, че онлайн магазинът предлага въпросния продукт в различни количества - от 50 и 100 мл, но

промоцията с обявените параметри е вярна само за по-малкото количество

Посланието за отстъпката обаче е така позиционирано на сайта, че заблуждава клиентите. Рекламата е поставена така, че потребителите остават с впечатление, че подаръкът важи и за двете разфасовки. При поръчка на продукт от 50 мл, която е на стойност 82 лв., промоционалната цена е 69,70 лв. Това е било коректно, тъй като подаръкът 15% от количеството на продукта в опаковката възлиза на 12,30 лв.

Търговецът обаче заблуждавал клиентите за изчисляването на цената на разфасовката от 100 мл. Съгласно условията на промоцията, редовната му цена 112 лв. трябвало да бъде намалена с 16,80 лв. и потребителят да заплати 95,20 лв. Но изчисленията на калкулатора на онлайн магазина сочат, че дължимата сума е 99,70 лв., или с 4,50 лв. повече.

Комисията е издала заповед за забрана на нелоялната търговска практика, като

решението е връчено на търговеца и е влязло в сила

От заповедта на комисията става ясно, че той е „Група за електронна търговия ГЕТ“ ООД. При последващи нарушение свързани с прилагането на не регламентирани дейности законът предвижда санкция в размер до 30 хил. лв. при първоначално нарушение и до 50 хил. лв. при повторно.

Междувременно комисията продължава проверките си и по морето. От началото на активния летен сезон са направени над 1000 инспекции, като в 5 на сто от случаите се установяват нарушения. Едно от тях е, че заведенията по морето цакат туристите с меню без грамаж, цени в евро и без описание на манджите на български език. Друга нередност е липсата на табела с вида или категорията на обекта.