Таксите в университетите ще се намалят от следващата учебна година. Това предвижда законопроект за изменение на Закона за висшето образование, който е качен на сайта на парламента. Негови вносители са лидерът на БСП Сергей Станишев и група депутати от левицата. 

Идеята е максималният размер на университетските такси да се намали до 30% от издръжката на година, която държавата плаща за един студент. Сега ректорите имат право да увеличават таксите до 2/3 от тази сума, след като това им бе разрешено по време на кабинета „Борисов”. 

Според вносителите това е довело до ограничаване на достъпа до висше на студентите от бедни семейства. Ако предложенията за промени влязат в сила, ректорите на някои от най-престижните ни университети ще трябва да смъкнат тарифите за обучение. Така например в Софийския университет педагогиката трябва да поевтинее с над 100 лв. от 360 лв. до около 230 лв. на година. 

Правистите пък в момента плащат по 550 лв. Ако законът влезе в сила, семестриалната им такса ще падне със 180 лв. до 370 лв. Толкова ще бъде намалението и за студентите по психология, която е една от най-желаните специалности в Алма матер. 

Тарифите за следване в Софийския университет бяха увеличени миналата година във всички специалности с 8%. Годишните тарифи за следване ще паднат и в УНСС. В момента икономистите там плащат по 462 лв. на година. 

С промените те ще трябва да се понижат с над 200 лв. - до 230 лв. Правото в икономическия ВУЗ пък би трябвало да поевтинее с 300 лв. – от 670 лв. до 370 лв. Таксите в Медицинския и Техническия университет обаче няма да бъдат пипани, защото и в момента те не надвишават 30% от издръжката на студентите.