Според нас има възможност и за по-голямо намаляване на цената на синьото гориво, но трябва да се вземе под внимание недовзетия приход на "Булгаргаз".

Това коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев по повод заявлението на газовата компания за цена на природния газ от 1 януари 2011 г.

Искането на "Булгаргаз" е цената да бъде понижена с близо 2 процента от началото на 2011 г.

Веднага, след като изясним обстоятелствата около цената на природния газ, ще вземем решение и за цената на парното, уточни той. Анализираме всички ценообразуващи елементи в цената на синьото гориво, няма никакво съмнение че цената на природния газ ще намалява, въпросът е с колко, така че да осигурим финансовата стабилност на "Булгаргаз", коментира Семерджиев.

Председателят на държавния енергиен регулатор посочи, че се правят изчисления как намалението на цената на газа ще се отрази върху приходите на топлофикационните дружества. Трябва да се отчетат и разходите за допълнително отчитане, ако бъдат променени цените на топлоенергията, каза Семерджиев. Възможно е да се постигне по-голям ефект, ако намалим цените на парното от следващия ценови период, заяви той.

Всичко зависи от това с колко ще поевтинее природния газ, посочи Семерджиев. Той каза, че недовзетият приход на "Булгаргаз" се уточнява в момента с оглед на последното тримесечие на 2011 г.

Новата цена на газа ще бъде обсъдена в четвъртък,16 декември, на открито заседание на ДКЕВР.