Топлата вода и парното ще поскъпнат със 7% от 1 юли. Токът също ще поскъпне с по-голям процент от очакваното увеличение от средно под 2%, но все още конкретните числа не са определени. Това съобщи вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Така само за година цената на парното и топлата вода ще се повиши с повече 30%. Последното драстично повишение бе през април 2017 г., когато топлото поскъпна средно с 22%.

Както и преди, така и сега причина за това са новите цени на природния газ. След вчерашното открито обсъждане в КЕВР стана ясно, че увеличението на горивото ще бъде с 10.81%.

Първоначално държавната "Булгаргаз" поиска от КЕВР увеличение с 18% и мотивира искането си с очакваните по-високи цени на алтернативните горива на световните пазари - мазута и газьола. Според регулатора обаче няма основание за това.

Експерти на комисията решиха, че дружеството има надвзет приход от 13 млн. лв. за предходен период и сега той трябва да се компенсира.

"Надвзетите приходи, на базата на които регулаторът не одобри искането на "Булгаргаз" за новите цени на газа от 1 юли, са само на хартия", възмути се шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов. Той разясни, че те се получават от заявени от клиенти количества, които обаче не са ползвани.

Имало и друг проблем - само през второто тримесечие на тази година двата торови завода у нас, които са сред най-големите клиенти на компанията, са изпаднали във форсмажор заради аварии. Заради това те нямало да консумират 70 млн. куб. м природен газ на стойност 25 млн. лева и това щяло да доведе до нова финансова дупка за монополния държавен доставчик.

"Ако се натрупат няколко тримесечия, при които КЕВР намалява исканата цена с тези "кухи надвзети приходи", ще бъде застрашена финансовата сигурност на дружеството и изпълнението на лицензионните задължения. При положение че комисията не промени становището си, "Булгаргаз" ще продава природния газ с 30 лева по-евтино спрямо цената на закупуване", изтъкна Николай Павлов. Това не е първият случай, при който КЕВР орязва искането на "Булгаргаз". В края на март например от компанията заплашиха със съд регулатора, тъй като поискаха увеличение от 4.85%, но впоследствие получиха 2.6% от 1 април.

"Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и на петролните деривати на международния пазар. Цени, върху които нито "Булгаргаз", нито правителството на България могат да влияят. Финалното решение, което ще вземем на 29 юни, е да бъде предложената цена или много близка до нея.

Естествено всяко повишение на природния газ по необходимост води до промяна на цената на топлинната енергия и в значително по-малка степен на цената на електрическата енергия", коментира Иванов. По закон при промяна на цената на природния газ с над 5% се преизчислява и цената на парното и топлата вода.

Председателят на КЕВР заяви, че комисията внимателно следи котировките на петрола.

"Имаше коментари, че следващото тримесечие ще има драстичен скок в цената на газа. Комисията ще защити обществения интерес, мислим да не се стига до сериозно увеличение на цената на топлинната енергия в началото на новия отоплителен сезон. Сегашното по-малко увеличение на цената на газа няма да доведе до шоково поскъпване след 3 месеца", увери Иванов. 

Той не се ангажира с коментар с колко ще поскъпне токът. Първоначалните разчети на регулатора показват, че средното увеличение за бита ще бъде с около 2%. Сметките обаче са правени в условия, при които цената на газа не се променя, т.е. поскъпването за тока ще бъде по-голямо от първоначално предвиденото.

Парадоксът е, че след известно поскъпване на петрола на международните пазари през май последва успокояване на цените, а в последните дни те тръгнаха надолу заради споразумението на основните производители да увеличат дневния добив. По традиция обаче вдигането на международните цени се отразява почти незабавно и на вътрешните цени на горивата у нас, докато поевтиняването се отчита с огромно закъснение.

Окончателното решение за новите цени на газа ще бъде взето от КЕВР на 29 юни. Каквото и да бъде то обаче, отоплението на газ остава най-евтиният вариант на фона на останалите горива. Цените на тока, парното и топлата вода ще станат ясни на 1 юли, като решението на комисията ще влезе в сила още същия ден.