Столичното парно нерядко „събира” разведени двойки, като завежда дела и срещу двамата бивши съпрузи за неплатени сметки, независимо че партидата се води само на единия от тях.

Това съобщиха за „Монитор” от Федерацията на потребителите в България. Немалка част от жалбите на хора, посетили офисите на неправителствената организация, са свързани именно с подобни случаи.

Топлофикация ни дере с лихва върху нулеви сметки 

 

Дела за 250 млн. лв. води „Топлофикация“ срещу длъжници 

 

Топлофикация събрала 15 млн. лв. от длъжници

 

„Нерядко оставащият да живее в жилището не е титуляр на сметката”, обяснява Константин Павлов, експерт във Федерацията.

„Например жилището е присъдено на жената с детето, а те завеждат дело срещу мъжа, който не обитава имота и няма нищо общо с него. „Топлофикация” вместо да си направи труда да провери кой обитава имота и действително ползва енергията, произволно дава на съд. Понякога съди и двама бивши съпрузи с надеждата все някой от тях да се окаже ползвател”, допълва той.

Според него недопустимо е, след като вече не си вещен ползвател на имота да търсят от теб пари за консумирана топлинна енергия.

„Те обаче се позовават на общите условия от 2007 г., щом някои се води собственик значи дължи пари.

За щастие подобни казуси лесно падат в съда, но проблемът е колко хора са готови да изтърпят делата. Само преди дни имахме друг случай. Жена от 20 години живее в чужбина. Имотът й отдавна е продаден. Дошла в България да види роднините и близките си и случайно разбира, че я търсят да плаща висящи сметки и е заведено дело. Тя отива в „Топлофикация” да им обяснява, че отдавна не е собственик и и не ползва жилището. Те обаче я залъгват, че са готови да намалят сумата, заради давността. Жената, въпреки, че е сигурно, че ще спечели делото е платила сумата, само и само да не се занимава с тях и да може спокойно да се върне в чужбина. На това разчита топлофикацията”, констатира Павлов.

По думите на експерта другите подобни случаи са свързани с откриването от „Топлофикация” на партида на хора, без те да бъдат уведомени. „Най-често това става, когато собственик на топлофицирано жилище почине."

„При смърт на лицето вещен ползвател на имота обикновено има повече от един наследник. По закон някои от тях трябва да е наследи правото на ползване и той е длъжен да открие нова партида. Това се прави и при покупка на имот. Въпросът е, че „Топлофикация” го прави произволно. От списъка на наследниците си харесва някой без да се интересува, дали той действително живее в този имот, и решава, че той ще е титуляр на партидата. Често в съда се вижда, че почеркът не е на никой от наследниците, защото те не са попълвали искания за откриване на партидата. Засегнатите казват, че това не е техният почерк или подпис. Съответно се иска графологична експертиза. Лошото е, че много хора, като ги заплашат със съд за висящите сметки се съгласяват да платят”, пояснява Павлов.