Вече имаме възможност да печелим бързи пари и то само ако си вземем касовата бележка от магазина. Идеята е подобна на лотарията, която пусна преди няколко години НАП, но въвеждането на фискалните бонове става чрез мобилно приложение и то само за секунди. Освен това голямата награда е 100 000 лева.

Програмата за телефон Tesserum е разработена от българска фирма и всеки може да си я инсталира напълно, нужна е само регистрация. Тя може да работи и с двете най-големи мобилни операционни системи - Android и iOS.

Принципът на въвеждане на бележките също е улеснен за потребителите, като единствено трябва да снимаме бона и след това програмата веднага ни показва дали печелим, или не. В играта може да се включи всеки българин на възраст над 14 години, а другото ограничение е, че

не можем да въвеждаме повече от 50 бележки на ден

Потребителят не е задължен да пази листчетата, когато наградата е под 1000 лв., посочиха още от фирмата. Ако пък сме късметлии и спечелим над хилядарка, то тогава организаторите могат да поискат да им покажем бележката.

Сумите, които можем да грабнем започват от 1 лев до 100 000 лева. Така, например, само с един фискален бон играем за 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 1500 и 3000 лева. Голямата награда от 100 бона обаче ще бъде изтеглена на 20 декември 2018 г. на живо във Фейсбук-страницата на приложението, а в надпреварата ще се включат всички, които са въвели поне една бележка от покупка на стока или услуга. А за тези, които не успеят да спечелят парички, бонусът са вдъхновяващи мъдрости и крилати фрази.

Освен за обществената полза от приложението, а именно повече приходи в държавната хазна и борба със сивата икономика, създателите дават възможност на потребителите да се разпореждат по два начина с печалбите си – или да ги получат веднага, или да дарят средствата.

Ако решим да си сложим парите в джоба, то сумата ще ни бъде преведена

с пощенски запис в рамките на 48 часа

Единственото, което ще трябва да направим е да отидем до най-близкия куриерски офис и да вземем спечелената сума. Трябва да имаме предвид обаче, че всякакъв вид печалба според закона се облага с 10% данък.

Вторият вариант е да дарим парите на неправителствена организация, от списъка с бенефициенти. Можем

да избираме измежду БЧК, УНИЦЕФ, SOS детски селища

и различни DMS-кампании.

От дружеството пък увериха, че ще се свържат с НАП, за да преговарят с тях, участниците в приложението да могат да участват и в кампанията на приходната агенция само с едно заснемане на касова бележка.

Наградният фонд пък ще се осигурява от рекламодатели, тъй като докато чакаме снимката на бележката да се качи в програмата ще ни бъдат показвани различни клипчета. В момента за времето на изчакване се показва рекламното видео за българското европредседателство.

„Основната функция на Tesserum е да кара потребителите да бъдат по-активни в искането на касови бележки, защото нашият дългогодишен опит в областта на фискалните продукти и информационните технологии ни показва, че всъщност това е един от най-сериозните проблеми при т. нар. „фискализация“, каза Гриша Пенков, който е един от създателите.

По думите му каквито и технически средства да бъдат въведени те не са достатъчно ефективни и за това е нужно въвеждането на подобни продукти, стимулиращи потребителите.