Половин хилядарка ще пестят на година собствениците на двустайни панелки след санирането по националната програма за обновяване на жилищните сгради. 

Очакваната средна икономия на енергия от енергоефективните мерки е около 25-35 киловатчаса на квадратен метър годишно. За едно жилище от 60-70 квадрата и средна цена от 20 стотинки на киловатчас, това прави между 400 и 500 лева по-малко на година.

Ако към това се включи и подмяната на абонатните станции, цялата икономия, която ще се получи в сравнение с харчовете преди санирането на панелките, е 35,5%. Това е записано в третия Национален план за действие за енергийната ефективност 2014-2020, който е предложен за обществено обсъждане от енергийното министерство.

В документа е обърнато специално внимание на домакинствата, тъй като те са

третият по големина потребител на енергия

Първият е транспортът, а индустрията е на второ място. Потреблението на домакинствата е практически постоянно – в рамките на 23-24 млн. мегаватчаса (2 Mtoe) годишно. В крайното енергийно потребление домакинствата имат дял от около 25-26%. Според данните в плана потреблението на енергия на жилище у нас нараства, като само за две години е скочило със 100 киловатчаса до близо 6500 киловатчаса на година.