При ранна резервация за пътуване в чужбина по Великден или през лятото можем да спестим по около 200 евро на човек, смята Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА). 

Според него ваканция на промоция можем да си купим и в следващите месеци, като намаленията се предлагат заради по-ниското търсене обвързано със сезоността. По думите му на първо място по интерес са Обединените арабски емирства. 

„Там през юни и юли не е толкова търсен сезон и за този период има сега доста изгодни оферти”, обясни Бойков и добави, че тази година има условия ръстът на туристите към тази дестинация да е 50%. 

Ниската цена на билета предпоставя и по-голям интерес към туристическата услуга”, посочи още Байков. Защото за транспорт плащаме между 40 и 50% от цената на целия пакет. „Всяка отстъпка в стойността на пътуването оказва сериозно влияние върху потреблението и съпътстващите услуги. В повечето случаи потребителите избират почивка между 5 и 8 дни”, смята браншовикът.

Над 50 хил. българи вече са направили резервация в туристическа агенция да пътуват за Великден в чужбина, сочат данните за предварителните записвания на големите наши туроператори. 

„Вече има известен дефицит на места за определени дати като 1-6 май и Великден”, уточни той и добави, че обикновено пикът на записванията е около месец преди заминаването 

Около 2 пъти повече са ранните резервации за туристически пътувания както за Великден, така и за майските празници, отчитат туроператорите. 

Търсенето традиционно е насочено към по-близки дестинации, обвързани с християнството. Още повече че тази година източноправославният Великден и католическият съвпадат, което допълнително създава предпоставки за настроение. 

„По-близките направления са достъпни и е съвсем логично хората да организират пътуванията си сами”, поясни Байков. Най-често индивидуалните пътувания са до Гърция, Македония и Сърбия. 

По думите на експерта последните години има сериозно търсене, което е обвързано с традицията при предлагането на т.нар. пакети златна възраст, които са насочени за началото и края на сезона.

„Те формираха до голяма степен културата и нагласата у българските туристи”, обясни още Байков. Ако пък сме решили сами да организираме пътуването си, то самолетните билети за следващите месеци са на изгодни цени. Например двупосочен билет за Абу Даби може да се резервира за около 500 евро, а до Дубай и обратно за близо 400 евро. Отиване и връщане до Малта би ни струвало около 300 евро, а за 200 евро може да се разходим от София до Лондон. 

Стойността на двупосочен билет до Хърватия е близо 250 евро. За да видим Града на ангелите Лос Анджелис ще трябва да отделим за пътуването до там и обратно около 700 евро.