Цената на черешите скача пет пъти от градините до сергията, а по пазарите в столицата все още се предлагат вносни плодове, показа проверка на „Монитор”.

По пазарите в столицата хубавите череши вървят по 6 лева най-малко, а само левче по-надолу е цената на хубавите ягоди. В същото време първите череши в района на Сливен и Ямбол вече се изкупуват от градините в региона. Прекупвачите дават по 1,20-1,30 лева за килограм плодове направо в масива. Черешите обаче

са малки и доста некачествени

признаха самите производители.

Реколтата тази година е слаба, а късните студове допълнително развалиха търговския вид на продукцията. На пазара в Ямбол дребните черешки вървят по 1,60 – 2 лева. Производителите на плодове

плащат по 50 ст. на берачите за всеки събран килограм.

Все още работниците не успяват да спазват изискванията, за да бъде сертифицирана стоката ни, оплакаха се собственици на градини. Съгласно наредбата на земеделския министър, за да бъде дадена субсидия за качествени череши, те трябва да бъдат свежи, цели, здрави и чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, без чужд мирис и вкус, с дръжки. Стандартът разрешава до 10% отклонение във формата, големината и оцветяването. Без дръжки също може да бъде една десета от набраната продукция. Размерът на ранните череши не трябва да бъде по-малък от 1,5 см, а на средноранните и късните – поне 2 см.

Търговците от големите вериги имат още по-високи изисквания, те

държат черешите да бъдат с размер 28 – 32 мм

сподели производител на черешови фиданки. Затова се търсят едроплодни сортове, освен това черешата си остава един от най-скъпите плодове на Стария континент. Освен това тя вирее основно в южната част на Европа.

Най-голямата колекция от черешови сортове у нас се съхранява в земеделския институт в Кюстендил, където има 122 сорта, от които само два са бели. Най-едри са черешите от сортовете „Сънбърст” и „Съмит”, които достигат 36 мм. „Косара” пък е сред най-търсените сортове, създадени от института по овощарство в Пловдив. Плодовете му зреят много рано, разсадници от чужбина вече са купили правата да го продават.

Ягодите, които са малко по-евтини от черешите, също са сред най-продаваните плодове тези дни. Те също са предимно от внос, търговците предлагат най-често гръцки, холандски и израелски ягоди.