Между 35 и 40 лева върви един ден престой на база ол инклузив в луксозен планински хотел, показва проверка на „Монитор”.

За гостите в зимните курорти има и различни СПA бонуси, за да се задържат колкото се може по-дълго. Предложенията успешно конкурират морските почивки по това време от годината и са търсени от столичани заради близостта до София.

Офертите на луксозните хотели в Банско са особено атрактивни, защото в градчето има какво да се прави по всяко време на годината.

Предложенията за почивка в тази част на Пирин освен добра храна обикновено включват възможност за ползване на плувен басейн, ползване на джакузи, сауна и различни други глезотии, от които почивката става пълноценна, макар и далеч от брега.

Две нощувки в студио на елитен хотел вървят по стотина лева, като в офертата са включени закуски, вечери, два fish масажа и СПA пакет.

В близкото Добринище също не изостават с предложенията, от там обещават романтична двудневна почивка за 108 лева, която включва и релаксиращ масаж. Тази възможност ще бъде в сила до 25 септември.

Само месец важи офертата за почивка на промоция в Цигов чарк през сайтовете за групово пазаруване. Край брега на язовир „Доспат” обаче

излиза по-скъпо да се почива

защото предложението е за тризвезден хотел, а емоциите всеки сам ще трябва да си осигури, като се отдаде на обиколки по туристическите маршрути в региона, които водят до известни местности.

Във Велинград също са подготвили пакети, които са на промоция. Там обаче са по-оскъдни откъм допълнителни екстри. В СПA столицата на Балканите разчитат на лековитата си вода, която е екстра в почти всички хотели, към нея се прибавят и възможностите за медицински консултации, а на някои места за гостите е предвидена и бутилка вино.

В сайтовете за групово пазаруване обаче почти са изчерпани възможностите за по-тънко посещение на Велинград. С ваучери може да се почива и във винарски център, който съчетава удобствата на СПA почивката с разходка в изба.

Повече от 50 на сто е намалението на тази оферта, но само ако се ползва делничен пакет – от неделя до четвъртък.  По-малките хотелчета в планината, а и по морето, които канят гости с ваучери,

почти не предлагат екстри

различни от нощувка и закуска. Често обаче и сутрешното хранене е пропуснато, така че намалението буквално се стопява, когато гостите започнат да се хранят в хотела или околните заведения.

И докато планинските курорти се опитват да задържат гостите си по-дълго, по Южното Черноморие вече се радват на гостите си от Полша и Чехия. Хората, които са прекарали младините си по нашите градчета, се завръщат на „носталгична почивка”. Възможностите за отдих у нас обаче

привличат и техните внуци

заради цените, които в условията на криза си остават едни от най-добрите в Европа. Очаква се броят на гостите от Средна Европа да бъде с 10 - 12 на сто по-голям в сравнение с миналата година. Ръст има и на записванията от руския и украинския пазар.

Туристите от тези региони са от най-желаните, защото не се стискат и харчат добре за храна и развлечения.

За хората, които имат обаче възможност за съвсем икономична почивка, е предложението от собственици на къща в Приморско за пет лева на нощ.

След нарояването на стотици хотелчета по морето грамаданските къщи, строени с цел да приемат квартиранти през лятото, останаха без клиентела. Най-евтиното предложение, което е валидно в момента, ще важи до септември.