Базираната в Сингапур платформа за търговия с криптовалути Global Crypto Offering Exchange (GCOX) се рекламира като "първата борса за криптовалути в света за знаменитости".

Една от тези популярни личности, които инвестират на въпросната борса, е и британският футболист Майкъл Оуен, познат като играч на Ливърпул и Реал Мадрид.

"Кариерата на един спортист е доста кратка и след оттеглянето му от активна кариера му остава още дълъг живот, коментира пред CNBC 38-годишният Оуен, който се оттегли на 33 г. от футбола и сега се отдава на крипто инвестиции.

Въпреки рисковете при криптовалутите, Оуен каза, че вижда технологията като добра платформа за знаменитости като себе си да взаимодействат директно с феновете.

GCOX се надява да печели пари чрез транзакционните такси, които събира. Тя набира частни инвестиции и през второто тримесечие ще бъде обявено първото ICO на борсата (пъвично предлагане на криптовалута), каза говорител на GCOX пред CNBC.

Знаменитостите ще могат да пускат собствени токени чрез GCOX и ще продават стоки и услуги, които ще се плащат в тези токени. След това знаменитостите ще имат възможност да обменят своите токени за Bitcoin или Ether.

Освен британският футболист Оуен, GCOX вече е привлякла и боксовата легенда Мани Пакио като частен инвеститор.

GCOX казва още, че ще позволи на известни хора да създават свои "лични криптовалути” и да управляват своето първоначално предлагане (ICO). С достатъчно такива валути, платформата може да се превърне в "първият в света индекс на популярност", твърди компанията.

Инвестициите в криптовалути са нестабилни, казва Оуен, но допълва, че "винаги е важно да се асоциирате с това, което считате за най-доброто", като направи паралел с кариерата си като професионален спортист.

"Светът се развива и мисля, че понякога трябва да се държите смело", допълва той. И е уверен, че когато човек партнира с най-добрите, може да елиминира част от този риск.