Печалбата на всеки български студент от бригада в САЩ варира от 4000 до 7000 долара, ако някои са предпочели да работят на две места. Това съобщи вицеконсулът Браян Кортвил, който днес на среща със студенти от Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий" представи програмата на американското правителство за летните бригади в САЩ, съобщиБТА.

От мисията на САЩ уточняват, че около 2000 долара ще струва подготовката на всеки студент, които иска да се включи в програмата за летни бригади. Необходимо е студентът да е положил успешно всички изпити от зимния и летния семестър във висше учебно заведение, акредитирано по българските закони.

Най-предпочитаните щати са Ню Йорк, Делауер, Масачузетс и Аляска, а през миналата година на летни бригади в САЩ са заминали над 6000 студенти от България, допълни Браян Кортвил.

За 2011 година прогнозите са техният брой да надхвърли 7000.

По думите на американския дипломат щатските работодатели предлагат за българските студенти добри възможности, за да допълнят своя бюджет със заетост в хотелиерството и ресторантьорството по крайбрежието, в търговската мрежа, в националните природни паркове.

Някои работодатели покриват разходите за квартира и медицински застраховки, но в други случаи те са за сметка на студента. Тези разходи са различни за отделните щати, като в Ню Йорк са много по-високи от тези в Уайоминг, посочи вицеконсулът.