От днес влизат в сила новите, по-ниски цени за разговори в роуминг в рамките на Европейския съюз (ЕС). Намаление с над 50% има и на трансфера на данни през мобилен интернет.

Така вече 1МВ мобилен интернет, когато пътуваме зад граница, вече ще ни струва €0,20, вместо досегашните €0,45. Новата система също така намалява с 21% цените за разговори на минута в роуминг, които след 1 юли ще ни струват само €0,19. Приемането на входящ разговор вече е 5 евро цента, докато текстовите съобщения ще се таксуват за 6 евро цента.

От Комисията за регулиране на съобщенията предупреждават потребителите, че ще бъдат таксувани по новите тарифи за роуминг автоматично, само ако не са са избрали сами друг тарифен план.

След като уведомите оператора си, че искате да ползвате евротарифата, той трябва да го направи безплатно и в рамките на един работен ден.

Проучване на ЕК сред 28 хил. европейци показва, че телекомуникационните компании ще спечелят още 300 милиона клиента, ако премахнат таксите за роуминг.

Резултатите сочат, че 47% от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет в друга страна от ЕС. Само един от всеки 10 потребители би използвал електронната поща в същата степен, както в собствената си страна. Над една четвърт от потребителите просто изключват мобилния си телефон, когато пътуват в друга страна от ЕС.

Милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения (SMS) вместо да плащат за телефонни разговори. Хората, които отивайки в друга страна, изпращат текстови съобщения, са малко повече от тези, които телефонират от там: двама от всеки 10 ползватели биха използвали телефона си в чужбина за изпращане на текстови съобщения в същата степен, както в собствената си страна. Една четвърт от пътниците никога не изпращат текстови съобщения, когато отидат в друга страна от ЕС.

28% от лицата, пътуващи в рамките на ЕС, изключват своя мобилен телефон, когато отидат в друга страна. Само 8% от пътуващите използват своя телефон в чужбина за телефониране в същата степен, както в собствената си страна. Трима от всеки 10 ползватели никога не телефонират по време на пътуване в друга страна.