Бум на картовите разплащания отчитат банките. Очаква се по Коледа българите да направят транзакции за близо 25 милиона лева.

Вече навлизаме в най-активния сезон за покупки, като през този и следващия месец плащането с карти ще скочи почти двойно, прогнозират банкери. Все повече са хората, които предпочитат да плащат, макар и съвсем малки суми, с кредитна или дебитна карта.

Това се дължи на факта, че търговските обекти с ПОС терминали стават все повече. Тази година 30% от транзакциите са за плащане с карти, а 70% - теглене от банкомат В Западна Европа и САЩ е тъкмо обратното. Заради очаквания бум на плащанията с карти по празниците банките предлагат и още защити.

„Това е дебитна карта, при която данните се записват изцяло на чипа, а не на магнитната лента, което прави картата абсолютно неуязвима при скемиране, тоест източване на данни - явление, което в България, за съжаление, продължава да се случва”, казва Мариана Великова - Чаушева, директор управление "Карти" в банка.

Друга сигурна защита е смс известяването, която предлагат повечето банки - клиентът получава съобщение за всяко движение по картата. Търговците отчитат ръст на клиентите, загърбили плащането в брой.

Сред притежателите на карти най-много са жените. Те са два пъти повече през последните две години

Празничната еуфория понякога действа и на способността за концентрация. Миналата Коледа например охранителни камери са заснели немалко случаи на забравени пари веднага след тегленето от банкомат.