Водните оператори са предложили повишаване на цените на услугите си през 2017 г. между 10 и 20 на сто, а в следващите 5 години – от 30 до 50%.

Това е заложено във внесените от ВиК-дружествата бизнес планове за развитие в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които в момента се разглеждат и трябва да бъдат одобрени до края на 2016 г.

С 32 на сто по-скъпа вода в столицата от 2017 г. искат от столичния оператор „Софийска вода“.

Какви ще са финалните промени на тарифите предстои да се изчисли, но правителството се е отказало от намерението си да въвежда 2 цени според потреблението, каквото изискване имаше Европейската комисия.

Бъдещите промени са част от бавената с години у нас водна реформа, която вече е неизбежна. Ако до края на 2016 г. не бъдат изпълнени конкретни условия, предварително поставени от Брюксел, страната ни няма да получи предвидените от еврофондовете пари за сектора. Или поне не в пълния им размер и не за всички територии на водоснабдяване. А секторът има отчаяна нужда от тези средства.

КЕВР е заложил цели след 10 години загубите на вода да намалеят от сегашните средно 60 на сто до 49%. Течовете по водопроводите, например, са намалели от 25 куб. м на километър дневно на 20 куб. м, но търговските загуби от кражби чрез манипулирани водомери нарастват, сочат данните на регулатора.

Още в началото на годината от регулатора обясниха, че ще има поскъпване на водата, но обещаха, че няма да бъде шоково.

Окончателните цени ще станат ясни в края на годината и се очаква да влязат в сила от началото на 2017 г.