По-високи такси ще плащат пътниците на летище София. От 1 октомври такса "Сигурност" скочи от 1 на 8 евро на заминаващ пътник от Терминал 2, а от 1 април до 30 юни догодина ще стане 10,20 евро. 

Увеличението е планирано и съгласувано с авиокомпаниите отдавна. Това обясни изпълнителният директор на летище София Христо Щерионов. 

"По закон трябваше да въведем такса "Сигурност" от 1 юли 2013 г.", коментира той. 

"Причината е транспонирането в Закона за гражданското въздухоплаване на Директива 2009/12 за летищните такси, с което на практика държавата прехвърли на летище София отговорността да извършване проверките за сигурност на пътниците", обясни Щерионов.

"Такса "Сигурност", която всеки излитащ пътник трябва да плаща, е 6 евро годишно. 

"По искане на авиокомпаниите обаче, които излязоха с мотива, че предварително са продали много билети, бяхме принудени частично да отложим въвеждането на таксата и да увеличаваме размера й поетапно", допълни той.

"6 евро на пътник годишно са разходите ни за проверките за сигурност, съгласувани с авиокомпаниите, изчислени на годишна база", обясни Щерионов. 

"Така на практика летище София дълго самофинансира поемането на проверките за сигурност от държавата, включително и за закупуването на техника и за назначаването на над 500 служители", обясни още Щерионов. 

Вдигането на такса "Сигурност" се отнася само за Терминал 2. На Терминал 1, откъдето излитат нискотарифните авиокомпании, тя е постоянна - 6 евро.

През февруари започва новият кръг преговори с авиокомпаниите за определянето на на такса "Сигурност" за периода 1 юли 2014 - 30 юни 2016 г., обясниха от ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА). Възможно е таксата да се промени, но засега няма основания за това, коментираха от ГВА.