От 12 лв. в къща за гости до 122 лв. на нощ в луксозен хотел варират офертите за четирите дни, които се събират по повод деня на Съединението. Най-изгодните оферти се намират сайтовете за групова търговия.

Преди да платите ваучера с намаление обаче, съветват от туристическия бранш, първо се убедете, че хотелът наистина разполага със свободни места. След това се поинтересувайте как се стига до него.

Най-изгодните цени се дават за места, които са труднодостъпни, с лоша довеждаща пътна инфраструктура, сравнително далеч от интересни места, независимо дали се отнася до морето, до някой язовир или друга търсена местна забележителност.

Къщите за гости дават оферти и за 12 лв. на вечер, но условията се свеждат до стая с легло и сравнително чист санитарен възел.

Тъй като според метеоролозите времето ще се запази хубаво и в началото на септември, най-търсени са предложенията за морето в диапазона от 40-50 лв. на ден за помещение. Ако все пак предпочитате морския бряг, качествените

хотели с директен излаз на плажа

предлагат оферти между 120 и 200 лв. на ден за двама за три нощувки с включени закуски. Само в Албена хотелите традиционно предлагат пакети с всичко включено в цената, като предложенията са за около 112-144 лв. на ден за двойка гости. Качественото отсядане струва между 340 и 430 лв. за три нощувки.

Не по-малко популярни са СПА хотелите. Офертите за тях варират от 95 лв. за три нощувки на човек със закуски и вечери до 325 лв. на човек в петзвезден хотел за същата продължителност.

Все повече хотелиери акцентират на интересните места, които са в непосредствена близост до тях, като споменават на колко километра се намират и колко часа може посетителят да се забавлява там. Към офертите се включва срещу допълнително заплащане каране на бъги по пресечен терен, риболов, разходка с лодка или моторница.

Сред най-скъпите предложения обаче е хотел в Рибарица, който за два дни излиза 247 лв. за евентуалните туристи. В офертата е включена само закуска.

Туроператорите се надпреварват с оферти за съседна Гърция. Четири дни на о-в Тасос в тризвезден хотел излизат 279 лв. с

включен сухоземен транспорт и ферибот

както и със закуски. До Метеора и Солун за три дни цената е 149 лв. Изобилни са предложенията за Халкидики за хотели на плажа, които са за около 180-250 лв. на човек на ден с включена закуска, като обектите са най-често тризвездни.

Бум на туристи за идния летен сезон прогнозира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. Прогнозата му се базира на лесния и бърз достъп до ключовите ни курорти, който става възможен с откриването на новите пътни артерии у нас. По думите му поне 10-15 на сто ръст спрямо 2012 г. можем да очакваме благодарение на удобните пътища. Автотуристите ще прииждат у нас от Сърбия, Македония, Унгария, Полша, Чехия и Румъния. В тази връзка от туристическия бранш настояват местните власти да създадат условия за изграждането на големи паркинги, за да не се стига до нова криза, свързана с липсата на паркоместа около хотелите.

Според Рагин тази година туристите ще отбележат ръст от около 7-8 на сто, а спадът от около 5% през юли заради атентата в Бургас ще бъде компенсиран от посещенията през август. Последният летен месец се оказа отличен за всички курорти, като в Слънчев бряг, например базата бе заета на 98%.

В общия поток летни гости се включват руските собственици на 330 хил. имота, като само 110 хил. от тях са в Бургаско. Тези жилища се ползват не само от семействата на притежателите, но и от техни приятели.