Златото винаги е било вариант да спасите парите от инфлация, тъй като е единствения актив, който е извън финансовата система и позволява на хората да притежават реален актив, който не е ничие друго задължение. Цената на златото всъщност не расте, както хората си представят, а по-скоро стойността на валутите, в които то е оценено, намалява. Поради тази причина то е добър хедж срещу инфлацията

Това каза за БНР Макс Баклаян - главен изпълнителен директор на българското разделение на един от водещите търговеци на благородни метали и валута в Северна Европа. Пазарът на злато в момента изглежда стабилен, а голямата паника от началото на годината заради войната по-скоро се е уталожила, коментира той.

Златото поскъпва

„Основният фактор който влияе на цената на златото е количеството пари в обръщение. Ние съветваме инвеститорите от злато да не гледат на този актив като краткосрочен – такъв, който може за няколко месеца да донесе висока доходност. Златото е актив, който внася стабилност във вашите спестявания“.

„Когато има несигурност, хората прибягват към златото и това са моментите с по-високо търсене и цената на физическото злато се покачва значително, тъй като предлагането не може да удовлетвори значително повишеното краткосрочно търсене“, обясни той.


Не се нуждаете от много големи познания, за да инвестирате в злато. Такива обаче са необходими, когато човек търгува с даден актив ежедневно и опитва „да изпревари пазара“ и да се възползва от движението му.

Българи са закупили инвестиционно злато за близо половин милион лева

Инвестиционното злато е дефинирано в закона – кюлчета с проба на 995 и монети с проба над 900, тоест 99.5% чисто злато в кюлчетата и 90% чисто злато в монетите Такова злато може да се купи от различни търговци и някои банки. Бижутата не са инвестиционно злато, дори и да са от добра проба.

Размерът на подходящата инвестиция се определя от индивидуалния профил на клиента.

Съхранението 

"Има множество банкови трезори и възможности, които не са чак толкова скъпи. Таксите и комисионите, които се плащат на банка, за да стоят парите ви там, не са по-високи това което, бихте платили за съхранение в трезора, а рисковете са значително по-малки. Само в последната една година еврото е загубило над 15% от стойността си към американския долар".

Защо златото остава сред най-предпочитаните инвестиции

Можем ли да бъдем измамени 

„Със сигурност, тъй като това са продукти, които в повечето случаи купувачът, клиентът няма да я виждал и ще вижда за първи път в живота си! Ако реши да на сключи сделка с нереномиран търговец или онлайн с някакъв човек директно, може да не получи това, за което плаща. Моят съвет е хората да се възползват от услугите на реномиран търговец, който е регулиран и има необходимите лицензи. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg