В периода декември - януари ще започнат стъпки за намаляване цените на разговорите в мобилните и фиксираните мрежи, които да станат под средноевропейските. Това каза шефът на КРС Веселин Божков пред Би Ти Ви.

Той обясни, че процедурата предвижда анализи и обществени обсъждания, както и разговори с Европейската комисия и чак след това могат да излязат с конкретно предложение за размера на намаляването на цените, но прогнозира, че ще предложат то да е около 25 на сто.

"Живот и здраве, дай боже, правителството да стои зад гърба ни, през септември ни чакат добри новини", каза той.

Сега България е на прилично място по цени на мобилни услуги в Европа, съобщи Божков. Средноевропейската цена е 4,91 евроцента за минута, а българската - 6,54 евроцента, посочи той, имайки предвид цените на едро, които операторите плащат един на друг за разговори между мрежите си.

"Тук беше много по-скъпо, но за 2 г. намалихме от 38 ст. на 13 ст. за минута тарифите за терминиране", посочи Божков. Сега регулаторът прави пазарни анализи, за да види има ли конкуренция на пазара.

"Не са правени пазарни анализи, преди аз да оглавя КРС. Цените ни бяха 3 пъти по-високи в Европа и сега сме в приличен порядък", каза шефът на КРС.

Анализът ще бъде готов през септември. Той ще се подложи на обществено обсъждане, а след това ще се представи в ЕК, която в рамките на 1 месец ще трябва да даде отговор по него.

"В края на ноември или началото на декември ще имаме окончателно решение от ЕК и най-късно на 1 януари 2012 г. ще има намаление и ще отидем под средноевропейските цени", обеща Божков.

Искра Кусева от "Мобилтел" заяви, че за година и половина техните цени са паднали с 20-40 %.

"Бихме искали сметките да паднат наполовина, но това зависи и от цените за терминиране", каза Емил Рангелов от "Виваком".

Ясен Гуев от "Глобул" заяви, че цените в България са най-ниски в ЕС. Това се виждало от финансовите отчети на компаниите, които показват, че изговорените минути растат, а приходите на компаниите намаляват.