Масови проверки на коледните промоции в хранителните вериги започват от Комисията за защита на потребителите, научи „Монитор“. Причината е, че търговците разпространяват брошури в 200-300 хил. тираж, а инспекторите установяват, че от дадени артикули има налични едва по 10 броя.

„Зареждането трябва да е в такива количества, че да може потребителите в съотношение, което е съразмерно на разпространената реклама, да бъдат в състояние да си го купят“, обясни председателят на комисията Димитър Маргаритов.

До празниците инспекторите от ведомството ще проверяват и коледните базари, които масово продават некачествени стоки и не издават касови бележки. Според Маргаритов във временните обекти често се предлагат предмети с остри и режещи повърхности или стоки, които могат да бъдат разглобени и част от елементите да бъдат погълнати от деца.

От КЗП допълниха, че по време на студентския празник 8-ми декември във ведомството не са постъпвали сигнали за големи нарушения. Въпреки това проверяващите се натъкнали на фрапантен случай, в който физическо лице предлагал настаняване на студенти в хотел, но чрез „Фейсбук“.

Оказало се, че онлайн „търговецът“ не е регистриран като туроператор и няма лиценз за извършване на подобен тип дейност. Той дори не представил договор, с който да удостовери, че има право да настанява хора във въпросния хотел.

Фалшивият туроператор освен празненства за 8-ми декември предлагал дори и пътувания в чужбина и организиране на семейни партита.

Комисията е съставила констативен протокол и тепърва предстои изясняване на подробностите. Санкцията за подобен тип нарушение може да достигне до 10 хил. лв.

Председателят предупреди и за нелоялни търговски практики при предпразничното пазаруване.

„Когато се анонсира процент намаление, без да са направени специални уговорки, би трябвало преобладаващата част от стоките да бъдат намалени с този процент. Ако констатираме, че той се отнася за много ограничен кръг от стоки, това е нелоялна практика, която санкционираме”, обясни Маргаритов.

Вижте още: 

Как хората планират коледното пазаруване 

7 типа поведение при пазаруване 

Най-харесваното летище за пазаруване