Закупуването на вила в планински курортен комплекс може да се окаже една добра инвестиция – за лично ползване или за отдаване под наем. Има ли обаче повод за притеснение, ако постройката се намира върху общинска земя?

Поводи за притеснение няма, категорична е адвокат Милена Миткова. Повече от половината по-стари къщи около София, например в Симеоново, Драгалевци и т.н., са именно така.

Общината няма да дойде, нито да си вземе имота, нито да ви ограничи в ползването му. Единственото, на което трябва да обърнете внимание, е дали строежът е реализиран (разрешение за строеж) в рамките на 5 години от датата на отстъпване правото на строеж някога. Няма смисъл да се купува и земята, освен ако не искате да строите нещо ново и по-голямо.

Наем на общинска земя 

 

Наследен имот със задължения към Топлофикация 

 

Влизане във владение на наследен имот без нотариален акт

 

Ако вилата няма ВиК инсталация, е необходимо е да посетите местното ВиК дружество, като носите всички документи – право на строеж, разрешение за строеж, одобрен проект и т.н. и да подадете заявление за присъединяване. Там ще ви обяснят как може да стане и колко ще ви струва.

В случай че планирате събаряне на старата сграда и строеж на нова, това не е ремонт. Ако някой съсед подаде сигнал до Общината, ще се установи, че градите незаконен строеж, подлежащ на събаряне, тъй като нямате строителни книжа.

За такова мероприятие са необходими разрешение за строеж и одобрен проект. Ще трябва да докажете и че старата сграда е негодна за обитаване и опасна или се е самосрутила. И за двете хипотези се съставя протокол от общинска комисия.

По-разумно е всичко това да го свърши сегашният собственик – да извади виза за проектиране, да одобрят проект и да получи разрешение за строеж и след това да купувате всичко.

В краен случай, купувате сградата заедно с правото на строеж и минавате по описаната процедура или ако прецените, строите така, но е рисково. Каквото и да решите, преди да купите може да посетите главния архитект на Общината, за да съгласувате и уточните евентуални бъдещи процедури.