Пътуването със самолет от летище София ще поевтинее. Това ще стане, ако се въведат новите технологии, с които работят по европейските летища. С тях ще се намали драстично летищният персонал и ще се освободят площи за търговски обекти и други услуги.

Така летищните такси ще намалеят, а това ще се отрази и на цената на билета, прогнозират от Световната организация на авиопревозвачите ИАТА.

Едно от улесненията е да регистрираме сами багажа си на съответния терминал, без да се налага той да минава през чекинг гишета. Очаква се това да стане до края на 2011 година за пътуващите със самолет от летище София, които се чекират през интернет.

Световната организация на авиокомпаниите от гражданската авиация е препоръчала на столичното летище да въведе максимално бързо новите технологии за самочекиране, автомати за самостоятелно предаване на багажа и такива за самостоятелна проверка на паспортите. Комитетът на авиокомпаниите, които излитат от столичния аеропорт, също са поискали въвеждането на техниката. Това бе съобщено по време на годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании на 20 март.

Сега на Терминал 1, откъдето излитат нискотарифните авиокомпании, има устройства, които пропускат самочекиралите се онлайн пътници. Те обаче трябва да пътуват само с ръчен багаж. Останалите минават през класическите гишета за приемане на куфарите.

Някои авиокомпании въведоха наказателни цени за пътниците, които чекират багажа си на летището непосредствено преди полета.

Така например такса "багаж" на нискотарифния превозвач "Уиз Ер" е 20 лв., ако той е регистриран онлайн, и става 40 лв., ако се регистрира на летището.

Свръхбагаж до 5 килограма се плаща 10 лв., ако е платен онлайн, и 145 лв. - на летището.
"Уиз Ер" превозва безплатно ръчен багаж до 10 кг. Разрешеният багаж извън него е 15 кг.