Правителството се готви да засенчи всички досегашни рекорди по скоростно харчене в края на годината. С наближаването на изборите темпото се ускорява. Само на двете си последни заседания кабинетът раздаде 125 млн. лева на различни получатели за най-разнообразни цели - от кърпене на покриви и селски улици до брошури и клипове за председателството на България на ЕС. 

След като цяла година "стискаше кесията", властта ще изсипе рога на изобилието, защото има на разположение милиарди за харчене. В понеделник Министерството на финансите съобщи, че към 1 ноември бюджетът има 3.4 млрд. лева излишък. МФ отчете още, че към 31 октомври са направени само 71% от планираните за 2016 г. разходи. 

Това означава, че останалите почти 30% трябва да бъдат изразходвани през ноември и декември. За двата последни месеца правителството има да похарчи над 8 млрд. лева. Сумата е колосална, като се има предвид, че за десетте месеца досега всички разходи на държавата - министерства, агенции, комисии, общини, съдебна власт, университети и т.н., са 24.87 млрд. лева. 

Огромното изоставане в разходната част се дължи на ненаправените от държавата инвестиции и на мъчителния старт на усвояването на новите еврофондове. Вместо парите да се инвестират ритмично през годината, сега милиарди ще се раздават ударно, със спорна ефективност и при растящи съмнения за политическа употреба на бюджетните ресурси. 

На вчерашното заседание министрите раздадоха 45 млн. лв., след като седмица по-рано разпределиха 80 млн. лв. Сега за пореден път общини и министерства получиха пари за инфраструктурни обекти - общо 28.3 млн. лв. От тях 11.8 млн. лв. се дават на регионалното министерство за довършване на пътя Долно Черковище - Голям извор. 

Въпреки доброто финансово състояние на Българската православна църква кабинетът отпусна 300 хил. лв. за ремонт на покрива на Софийската духовна семинария. Редица общини бяха зарадвани с над 16 млн. лв. за ремонти на шосета и улици. Варна получи още 8.6 млн. лв. за преодоляване на последствията от бедствието в Аспарухово от 2014 г. Парите са за възстановяване на спешните разходи, направени още в първите дни след наводнението, те е трябвало да бъдат възстановени още от кабинета "Орешарски", обясниха от общината. Не стана ясно защо се отпускат едва сега. 

Поредни милиони получи и Министерството на отбраната - 15.3 млн. лева за ремонта на МиГ-29, въпреки че за целта по-рано вече бяха насочени допълнително 80 млн. лв. До този момент обаче няма данни МО да е изразходвало по-голямата сума, тъй като всички обществени поръчки за ремонт се провалиха. Затова изненадващо от МО обявиха, че преминават към пряко договаряне с единствената фирма, допусната до края на конкурса за доставка на двигатели за МиГ-29. 

Цената на контракта е над 40 млн. лв. Въпреки че военният министър Николай Ненчев обяви, че няма да работи повече с РСК "МИГ", се оказа, че фирмата е представител именно на компанията производител на руските машини. Вчера стана ясно, че след провала на търга за самолетните агрегати КСА-2 на изтребители, МО и тук тръгва към директно договаряне. Цената на контракта е над 10 млн. лв. 

Правителството реши вчера да даде и 150 хил. лв. по комуникационната стратегия за ЕС. 30 000 от тях щели да отидат за медии, но не е ясно с каква цел, след като почти 10 години сме в Европейския съюз. 120 хил. лв. ще отидат за ремонт на залата, в която се дават пресконференции в Министерския съвет. Кабинетът разреши и на вътрешния министър Румяна Бъчварова да изхарчи 160 млн. евро, които ЕС даде за охрана на границата.

Обещания на калпак 

Раздаването на пари започна дни преди вота за президент на 6 ноември. Първоначално премиерът обеща увеличение на учителските заплати, след което правителството раздаде над 80 млн. лв. за пенсионери, болници, общини, БАН, стадиони и награди. 

Вчера в Благоевград премиерът се оплака на жители със санирани жилища: "6.200 млрд. лева живи пари излязоха тази година от България за разплащането на стари дългове, с които икономиката ни щеше да отиде на 10% ръст и нагоре. Дадохме 1.3 млрд. лева живи пари за американските централи от времето на Костов, живи пари заминаха за Вашингтон. 1.2 млрд. лв. сега заминават за Москва живи пари, наши пари за един гьол от Белене и 3.7 млрд. изплатихме на вложителите в КТБ".