След като всички скочиха срещу намалението на първите три дни от болничния, премиерът Бойко Борисов строи държавните институции и полицията да направят "последен опит" да овладеят измамите с обезщетенията, а мярката замрази за месец-два.

НОИ иска през първите три дни от болничния да се получава 50% от заплатата, а не 70%, както е сега. Тези дни се плащат от работодателя, а от четвъртия ден застъпва НОИ с 80% от заплатата. Срещу намалението на плащането няма намаление на осигуровката. В мотивите пише, че орязването е с цел облекчаване на работодателите и превенция на злоупотребите, но няма финансова оценка или оценка на ефекта на предложението.

Вчера и премиерът прогледна, че това е рестриктивна мярка, от която ще пострадат и реално болните, а от изявлението му по проблема се разбра, че институциите са наясно със схемите на измамите, но към момента са безсилни да ги пресекат.

"Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит - дали с контрол на контрола - да направим специализирана лекарска комисия, която да отива и да проверява болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, за да не пострадат пък реално тези хора, които са болни, заради тези, които мамят", заяви Борисов преди заседанието на кабинета.

По думите му "ще пробваме още веднъж с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не - тогава ще отидем на такива мерки".

Какви точно действия ще предприемат властите и особено полицията, вчера не се разбра.

"Това е много трудно доказуемо, ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват може да му се нормализира кръвното", призна и самият Борисов. Но обяви, че вече били разпоредени проверки по компании.

Като пример за добре действаща мярка той даде Полша, където за фалшив болничен се отменят лекарски права. Доста общо се изказа и здравният министър Николай Петров.

"Ще се променят някои нормативни документи така, че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го вършат. Контролните органи ще извършват контрола през линия на НЕЛК, РЗОК. Специализираните комисии ги има и сега", коментира той.

В крайна сметка премиерът апелира за култура. "Това трябва да е култура на всички, всеки доктор, като се подписва да знае, че ощетява останалите граждани", призова Борисов.