Шефът на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев не даде големи надежди на хората, "ужилени" с две сметки за ток. Той заяви, че е много малка вероятността по време на проверката на електроенергийните дружества да покаже грешки в показанията. 

След като много от клиентите се оплакаха, че са получили двойни фактури, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) стартира проверка на ЕРП-тата.  

Бившият икономически министър коментира, че най-вероятно в случая е проявена небрежност от страна на дружества. Те обаче формално били спазили изискванията на наредбата. 

"Те са отчели в рамките на месеца веднъж показанията на електромерите и след това са направили второ засичане. Но те са слели двете фактури и изискват плащане в един краен срок, което прави тази фактура два пъти по-голяма, отколкото трябва да бъде", каза Добрев, цитиран от Нова телевизия.

Депутатът коментира и лансираната от него идея дружествата да бъдат санкционирани с десетократно по-големи глоби при неправилно отчитане на дължимите от клиентите суми.  

"Замириса ни на глоби. Явно е, че с добро не става. Трябва да направим така, че глобите да са толкова високи, че да действат превантивно. Не може заради това, че някой не може да си организира инкасаторите, цялата държава да се занимава с това конкретно ЕРП. В случая става въпрос точно за това – някой не може да си организира инкасаторите да проверяват по време на празниците”, коментира Добрев.  

В момента глобата, която може да се наложи на конкретното ЕРП е в размер от 20 000 лв.  Днес се очаква ДКЕВР да се събере, за да разисква сметките за ток на абонатите. Добрев отказа да прогнозира дали ще има промяна в цената на електроенергията, но се закани да има промени в Закона за енергетиката между първо и второ четене в парламента. 

"Смятам, че политиците не трябва да говорят за цената на тока. Това е работа на регулатора – той да изчислява колко да струва тока, колко да плащаме ние. В противен случай се трупат едни дефицити, както миналата година се намали тока с 5% и се създаде дефицит от 600 млн. лв. Това са следствията от политическите поръчки”, заяви още народният представител.