Цените на горивата ще се повишат от понеделник. Най-евтиното и масово гориво за коли - газ пропан-бутан, ще поскъпне с 5-6 стотинки. Цената за литър по бензиностанциите ще стигне 1,36 лв. Това прогнозира търговският директор на "Петрол” Иван Костадинов.

Причината е, че в събота цените на едро са се повишили с около 4%. В момента шофьорите зареждат газ средно за 1,30 лв. за литър. В началото на годината цената беше около 1,10 лв.Прогнозите за поскъпване на газа затвърди намеренията на таксиметровите компании за увеличение на цените, тъй като заедно с метана пропан-бутанът е основното гориво, което те ползват.

"Световната тенденция е газът да стигне 1,50 лв. до края на годината. Неизбежно е да няма ръст на цените на такситата с поне 20 ст.”, коментира Кирил Ризов, шеф на "Съюз Такси”.

Очакванията са към края на следващата седмица да поскъпнат и дизелът и бензинът заради скока на световната цена на петрола с 10% в последния ден на август. В събота и Русия повиши експортното мито за петрол.

"Обикновено движенията на световния пазар се отразяват на цените в България със седмица закъснение”, обясни търговският директор на "Ромпетрол” Станимир Смилков.