Тайни клиенти ще проверяват инвестиционните посредници. Това ще стане с със законови промени, които Комисията за финансов надзор подготвя, съобщи Карина Караиванова, председател на комисията, при откриването на дискусионния форум „Печели находчиво: нови хоризонти за личните спестявания“.

Тя уточни, че идеята ще бъде публикувана за обществено обсъждане през следващата седмица. По думите й мярката ще е насочена най вече за тези, работещи без лиценз, защото ежедневно граждани биват мамени от такива фирми.

Освен това тази година се очаква да влезе в сила европейски регламент, който да регулира дейността им, както и да защитят хората от измама.

Финансовата грамотност на хората и защита на интересите на инвеститорите са наша основна цел, посочи още председателят на регулатора. Според нея финансовите експерти и медиите са големи длъжници на обществото в тази област.

"Нашата задача е да работим по-активно за предоставяне на информация за продуктите на застрахователните и на пенсионните дружества", заяви Караиванова. И допълни, че вече са започнали разговори с водещи български университети за повишаване на финансовите знания на студентите.

А преди да изберем как да спестяваме пари, трябва да си отговорим на няколко въпроса, посочват експерти. Те са „Колко искаме да спечелим?“, „Каква доходност искаме, в какъв срок и при какъв риск“, каза Иван Стойков от портала „Моите пари“. И обясни, че ниският риск води и до ниска доходност.

Ако се спрем на този вариант, трябва да се насочим към спестовен влог или банков депозит за парите си. По думите на специалиста, ако искаме висока доходност и дълъг период на инвестиция – 10, 15, 20 г., то трябва да се насочим към инвестиции в акции или допълнителни пенсионни фондове и някои застраховки, които предлагат комбиниран продукт.

Експертът съветва преди да решим на кой да поверим парите си, да проверим репутацията на физическото лице или компанията.

Стойков уточни, че не трябва да се съветваме само приятели, защото и те може да не са достатъчно достоверен източник.