Малко под 130 лева ще ни излезе отиването до морето и връщането оттам това лято. Това сочат сметките при очаквано поскъпване на бензина с 10 стотинки за литър в разгара на сезона. Прогнозата е на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, който уточни, че въпросният скок е спрямо сега действащите цени на горивата.

В момента А-95 се продава най-скъпо в столицата – за 1,95 лева за литър, като само през май цената на най-масовия бензин скочи с десетина стотинки. Това означава, че ако се сбъдне прогнозата на енергийния спец, в средата на юли и началото на август ще броим по 2,05 лева за литър или малко отгоре. При среден разход на гориво от 7 литра на 100 км, отиване и връщане от София до Варна ще ни излезе 127 лева, а до Бургас – 110 лева.

„Независимо дали цената на международните пазари ще се запази или падне

с идването на лятото цените на горивата у нас ще скачат

коментира за „Монитор“ проф. Тасев. Той обясни, че това е по чисто пазарни причини, тъй като никой няма да отмени почивката си на морето заради цената на бензина. Това води до по-голямо търсене и търговците използват момента, обясни експертът.

За една от най-популярните летни дестинации на българите – Гърция, сметката обаче излиза малко по-солена. Причината е, че горивото в южната ни съседка е доста по-скъпо, отколкото у нас. В момента например безоловният бензин в Гърция се продава средно за 2,66 лева на литър. При допускане, че лятото ще има минимално поскъпване до 2,70 лв., тогава воаяжът до остров Тасос ще излезе 123 лв., от които над 70 лева ще ни коства зареждането в Гърция. За сравнение според маршрутизатора на Мишлен, Тасос е с 15 км по-далече от София в сравнение с Бургас. 105 лева ще ни коства горивото до друга популярна дестинация за БГ туристите – Кавала. За бензина до Уранополи, който се намира на третия ръкав на Халкидики и в близост до Атон, ще трябва да заделим 128 лева, като около 75 лв. от тях ще оставим в Гърция.

30-ина литра ще ни трябват, за да стигнем до Нео Мармарис. Градчето се намира на 421 км от София, а бензинът дотам ще ни излезе максимум 150 лева, ако поскъпването не е над прогнозираното.

Разбира се

има варианти и да не се зарежда на гръцка територия

обясниха често летуващи в Гърция българи. Един такъв вариант е да се почива на остров Тасос, като на гръцка територия се влезе през Кърджали. Така последното зареждане в Кърджали и горивото е достатъчно за 10-дневен престой на Тасос, твърдят опитни туристи.

Проф. Атанас Тасев предупреди, че геополитическата ситуация в момента е много сложна и затова прогнозите могат да търпят промени. В момента се наблюдават обтегнати отношения между САЩ и Саудитска Арабия, като арабската държава дори заплаши, че ще изтегли 700 млрд. долара от щатската икономика. От друга страна Иран и Русия се споразумяха за бартер петрол срещу АЕЦ, посочи Тасев. По думите му в момента обаче най-голямо влияние за петролните котировки има Китай, чиято икономика се свива по-бързо от очакваното. Не трябва да се забравят и пожарите в Канада. Отчитайки всички фактори, Тасев смята, че спадът на цените на петрола вече е приключил.

Поскъпване на горивата очаква и съветникът на икономическия министър Божидар Лукарски – Владимир Каролев. Пред „Нова телевизия“ той изчисли, че 0,75 лева от цената на литър дизел е стойността на акцизите и ДДС. Останалите фактори, които влияят върху цената на дизела, се отнасят до сумата над тази „надбавка за държавата“.