Родителите на първокласник ще спестят пари, ако преди края на август закупят за своя малчуган всичко най-нужно за учебната година.

Около 200 лева ще им коства да закупят нещата от първа необходимост като моливите, тетрадките и дори раниците, които могат да излязат два пъти по-евтино. Училищните униформи обаче ще завишат сумата, показва проверка на „Монитор“.

Причината е в промоциите на повечето супермаркети, като например пълен несесер с флумастри, моливи, линийки, гума и острилка излиза 10 лв., вместо да даваме 30 или дори 50 лв., като купуваме нещата поотделно. 

Не всеки има време да пазарува по-рано, а и яснота по отношение на броя на тетрадките има чак през втората седмица на септември, когато започват родителските срещи.

При раниците съвета на родителските асоциации е да се заложи на здравина и функционалност, тъй като децата ще ги използват всеки ден и те трябва да побират всичко. 

Здравето на детето е най-важно, и ако раницата е прекалено тежка за него е препоръчително в началото да я подреждате заедно с него, за да си изгради навици и да не слага ненужни неща в нея.