Пътуващите към Солун ще трябва да плащат тол такса от 2.40 евро за лек автомобил от юни. Мотоциклетите ще се таксуват с 1.70 евро, а тежкотоварните автомобили - от 6 до 8.40 евро. Това ще стане, след като бъдат пуснати в експлоатация пунктовете за пътни такси след граничния пункт Кулата - Промахон, съобщи БНТ.

Касите се намират само на 2 километра от границата с България. Те ще заработят с решение на транспортния министър на Гърция Христос Спиридзис, което е било публикувано в правителствения вестник на южната ни съседка на 25 май. В Гърция няма винетки, но се плаща за преминаване по магистралите. Таксите са същите като на останалите каси например по магистралата "Егнатия Одос", която пресича Северна Гърция от Александруполис до Игуменица. Досега преминаването до най-популярната за българите дестинация - през Солун за Халкидики, беше безплатно. Магистралата от Промахон до Солун обаче вече е изцяло реконструирана след многогодишна работа по нея.

Удържането на таксите трябваше да започне още след публикуването на информацията, допълва БНТ. Поради липса на конкретна дата таксите може да бъдат въведени още на 1 юни. Вече има и наредба за забрана на товарни автомобили и тирове да се движат по второстепенни пътища. Това означава, че всички автомобили трябва да плащат за магистралата. В Гърция магистралите са общо около 1600 километра и се стопанисват от различни дружества. Плащането на тол таксата става преди навлизането в платения участък.

От известно време се заговори и за допълнителна такса за чуждите автомобили в Гърция, от рода на нашите винетки, но това все още е само идея.