Глобалното търсене на злато през третото тримесечие на 2020 г. е спаднало с 19% на годишна база до 892 тона на фона на продължаващата пандемия на коронавирус. Това е най-ниската тримесечна цифра от 2009 г. насам, според доклада на Световния съвет по златото (WGC) „Динамика на търсенето на злато“, който е на разположение на ТАСС.

Предлагането на злато на пазара за периода е намаляло с 3% в сравнение с предходната година.

COVID-19 вдигна богатството на руски милиардери

Търсенето на благородния метал от началото на годината възлиза на 2,97 хиляди тона, което е с 10% по-малко в сравнение със същия период на 2019 година.

В същото време инвестиционното търсене на злато през третото тримесечие нарасна с повече от 20% в сравнение с миналата година, отбелязва WGC.

istock
istock

По този начин в целия свят инвеститорите са закупили 222,1 тона златни кюлчета и монети (+ 49% на годишна база), а най-големият ръст е отбелязан на западните пазари, в Китай и Турция. Освен това инвеститорите са закупили 272,5 тона злато чрез обезпечени със злато борсово търгувани фондове (ETF). От началото на годината златните ETF са увеличили активите си с над 1000 тона, а сега резервите им възлизат на рекордните 3,88 хиляди тона.

Нов рекорд в цените на злато и сребро

"Разглеждайки инвеститорския пейзаж, виждаме нов рекорден приток на ETF, обезпечени със злато, което води до безпрецедентно високи резултати в световен мащаб. Също толкова обнадеждаващо е, че това тримесечие се очертава като сигурно убежище за инвеститорите на дребно, тъй като хората продължават да търсят стабилност в условията на нестабилни пазари “, каза анализаторът на Световния съвет по златото Луиз Стрийт, цитиран в доклада.

Въпреки че е твърде рано да се прогнозира въздействието на втора вълна от блокиране, предизвикано от пандемията, съществуват съответни рискове и предизвикателства, за които инвеститорите вече знаят, и това вероятно ще подкрепи техния силен интерес към златото, каза пред ТАСС директор на WGC за ангажиране на пазарите Джон Мълиган. В същото време търсенето от частни инвеститори може да бъде застрашено, ако бъдат въведени строги ограничения, но пазарът на злато ETF ще остане силно ликвиден, каза експертът.

istock
istock

"Ако втората вълна е достатъчно сериозна, пазарът на злато ETF ще остане дълбок и ликвиден", каза Мълиган пред ТАСС.

Криза в бижутерския сектор

Комбинацията от социални ограничения, дължащи се на коронавируса, както и икономическото въздействие на изолацията и рекордно високите цени на златото в много валути, се оказаха твърде голямо предизвикателство за много купувачи на бижута, се казва в доклада на WGC. Търсенето на бижута е спаднало с 29% на годишна база до 333 тона. Докато най-голям спад в търсенето имаше в Китай и Индия, в световен мащаб имаше малък интерес към бижутата.

Хората търсят злато в кризата

"Ние вярваме, че тази тенденция вероятно ще продължи и в обозримо бъдеще", каза Стрийт.

Перспективите за глобалното търсене на бижута се ръководят от по-широки перспективи за икономическо възстановяване, възвръщаемост на доверието на потребителите и очакванията за бъдещи нива на доходи и покупателна способност, каза директорът на WGC за пазарни отношения. По-конкретно, празничният сезон може да помогне за възстановяване на търсенето на бижута, като същевременно продължава признаците на възстановяване на пазарите.


"На хоризонта има някои признаци на възстановяване и ако те продължат и се разпространят на други пазари, празничният сезон може да помогне за възстановяване на търсенето на бижута", каза Мълиган.

Прогноза за бъдещето

Институционалните и частните инвеститори в близко бъдеще ще са наясно с изключително трудните икономически условия, възникнали след пандемията. Това трябва да гарантира, че търсенето на златни инвестиционни продукти ще остане силно, въпреки че търсенето на златни ETF може да не достигне извънредните нива, които видяхме по-рано тази година, каза Джон Мълиган.

„Ако приемем, че пандемията е овладяна до известна степен, очакваме потребителските пазари постепенно да се върнат до някакво ниво на„ нормалност “и нивото на търсене може да се увеличи допълнително поради отложено търсене, например от покупки на бижута за сватби. отложено от тази година “, каза експертът пред ТАСС.

Тези фактори ще позволят на пазара на злато да се стабилизира и балансира през 2021 г., заключи Мълиган.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg