През май годишната инфлация в еврозоната се забави рязко до най-ниско ниво от повече от година в резултат на по-слаб растеж на енергийните цени и на цените на услугите, показват окончателни данни на Евростат, потвърждаващи предварителната оценка на европейската статистика.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през май с 0,1% на месечна база (при очаквания за повишение с 0,2%), като на годишна база инфлацията нарасна с едва 1,2% след скок с 1,7% през април (най-висока инфлация от ноември 2018-а), потвърждавайки експресната оценка на Евростат. Това е най-ниската инфлация в региона от април 2018-а година, когато тя също нарасна с 1,2 на сто.

Отслабването на инфлацията е в резултат на много слабо увеличение с 1,0% на цените на услугите след техен ръст с 1,9% през април, както и на по-сдържан растеж на енергийните цени с 3,8% след повишение с 5,3% месец по-рано. В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха през май с 1,5% след повишение с 1,5% и през април.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се забави още по-рязко до едногодишно дъно от едва 0,8% от 1,3% през април (най-високо основна инфлация от октомври 2018-а година). Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Данните са лоша новина за ЕЦБ, чийто мандат е да гарантира устойчива годишна инфлация от малко под 2%. Те идват по-малко от час, след като шефът на централната банка Марио Драги сигнализира, че ЕЦБ е необходимо отново да разхлаби паричната си и лихвена политика, вероятно чрез нови съкращения на лихвените ставки, или чрез нови покупки на активи, ако инфлацията в еврозоната не се повиши устойчиво към целевото ниво от малко под 2 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация през май се повиши с 0,2% на месечна база и нарасна с 1,6% спрямо година по-рано, но след повишение с 1,9% през април.

Най-ниски годишна инфлация беше регистрирани в Кипър (0,2%), Португалия (0,3%) и Гърция (от 0,6%), докато най-висока инфлация беше отчетена в Румъния (ръст с 4,4%), Унгария (с 4,0%), Латвия (с 3,5%), Естония (с 3,1%) и България (с 2,9%).

Според Евростат потребителската инфлация в България през май се повиши на месечна база с 0,2% и нарасна на годишна база с 2,95 след повишение с 3,1% през април, което отрежда на нашата държава пета позиция спрямо всичките 28 страни - членки на съюза.

Инфлация в страните - членки на ЕС през май 2019 година

 

Снимка